Det är känt sedan länge att kläder stjäls ur boxar, containrar och andra platser där människor lämnar kläder till välgörenhet.
Att stölderna är systematiska och välorganiserade framgick av reportaget i SVT:s Uppdrag granskning, som också visade att det inte finns någon samlad bild av stölderna.
Detta vill branschen nu ta itu med.
– Det första steget är att nu under våren samla de medlemmar som är intresserade av att samarbeta kring detta för att se hur mycket kunskap som finns, säger Charlotte Rydh till Världen idag.
– Vilka volymer rör det sig om och kan det vara så att man på någon ort hittat ett sätt att hantera problemet, kanske i samarbete med kommunen och dem som hanterar avfallet? Som det är i dag finns inget kunskapsutbyte.
Ett gemensamt grepp skulle också kunna vara verksamt i relation till polisen, som hittills inte prioriterat stölderna.
– Vi har redan ett konstruktivt samtal med polisen när det gäller penningtvätt och terrorfinansiering. Och även om dessa pengar inte skulle gå till just det finns ändå risker med hur de används, säger Charlotte Rydh.
I de fall där utförslarna formellt registrerats som utförsel av avfall finns även möjlighet att granska dem via länsstyrelserna, som har tillsynsansvaret.
– Vi behöver organisera oss bättre gentemot den organiserade brottsligheten. Det är viktigt också för förtroendet för gåvogivandet, säger Charlotte Rydh.