Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

En temadag kommer att hållas i Korskyrkan Stockholm, Immanuelskyrkan Malmö och Elimkyrkan Örnsköldsvik. Foto: Wikipedia

Brännande hbtq-frågor blir helgens samtalsämne i EFK

På lördag tar Evangeliska frikyrkan ytterligare ett stort steg i den pågående bearbetningen av sitt förhållningssätt till samkönade relationer. Under en temadag ska medlemmar i samfundets församlingar samtala om ”synd, sexualitet och identitet och frågan om samkönade relationer”.

Nyheter · Publicerad 15:00, 7 apr 2022

När nu pandemirestriktionerna blivit historia, är det fysiska möten som gäller, där lördagens temadag kommer att hållas i Kors­kyrkan Stockholm, Immanuels­kyrkan Malmö och Elimkyrkan Örnsköldsvik, för att medlemmar från alla Sveriges landsdelar ska kunna delta, även om föredrag och programledning utgår från Stockholm.

Dagen är den andra i ordningen av samfundets fyra planerade så kallade ”processdagar om samkönade relationer”, och en av de första programpunkterna handlar därför också om återkoppling från den första processdagen som hölls i Korskyrkan Uppsala i september förra året, då på temat ”Evangelikal bibelläsning i relation till samkönade relationer”.

Föredrag från arbetsgruppen står därnäst på schemat, där det på förmiddagen dels blir ett föredrag av psykologen Sara Furingsten på temat ”Samtida forskningsperspektiv på sexualitet i Sverige”, dels ett föredrag av ALT-läraren Roland Spjuth och ledarutvecklaren Lisa Fredlund, om vad kristen tro säger om sex, identitet och synd.

På eftermiddagen hålls ett föredrag av Fredrik Lignell, pastor i Ryttargårdskyrkan i Linköping, på temat ”Pastoral omsorg, urskiljning och Andens verk”, och efter både förmiddagsföredragen och eftermiddagsföredraget ska det hållas samtal i smågrupper.

Senare på eftermiddagen blir det forumsamtal, och utrymme för frågor och reflektioner, där de tre orterna ska bindas samman med videolänk.

Som Världen idag tidigare rapporterat har flera profiler inom EFK riktat kritik mot att vissa församlingar i rörelsen rört sig allt mer mot att acceptera och välsigna samkönade relationer, och varnat för att samfundet som helhet skulle gå åt det hållet.

I en introfilm till EFK:s pågående bearbetning av ämnet, sätts fingret på en av de frågor som samfundet nu har att ta ställning till.

”Kan man vara med i EFK och leva i en samkönad relation? Eftersom vi är evangelikala så vill vi söka svar på denna frågan utifrån Bibeln, som baptister så gör vi det tillsammans, och som en karismatisk rörelse söker vi Andens ledning och ber om profetisk skärpa”, förklarar berättarrösten.

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Kairo sörjer de döda i kyrkbranden

Egypten. Minst 41 människor omkom och många skadades i en brand i en koptisk kyrka i Egyptens huvudstad... måndag 15/8 14:32

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Pandemin. Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det... söndag 14/8 08:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier