Herrens ögon är vända till de rättfärdiga och hans öron till deras rop.
Psaltaren 34:16

Världen idag

Branden rasar helt bortom kontroll, enligt myndigheterna. På bilden ses en brandman som bekämpar Creekbranden. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT

Brandkaos i Kalifornien: ”Orten brinner ned”

Tre stora bränder rasar i amerikanska Kalifornien. Den så kallade Creekbranden är fortfarande helt utom kontroll.

– Vårt samhälle håller på att brinna ned, säger Chris Donnelly, brandchef vid Huntington Lake.

Nyheter · Publicerad 08:00, 9 sep 2020

Creekbranden i centrala Kali­fornien, nordöst om Fresno, har hittills slukat 32 000 hektar. I området ligger samhället Huntington Lake, med några hundra bostäder, främst sommarhus.

Chris Donnelly är brandchef för samhällets frivilligbrandkår.

– Branden är väldigt svår, säger han.

Alla de omkring 650 boenden har evakuerats från Huntington Lake och närliggande samhällen, och enligt Donnelly är det svårt att veta om några av husen står kvar. Även frivilligbrandmännen har kallats tillbaka.

Branden rasar helt bortom kontroll och fortsätter enligt delstatens brandmyndighet Calfire att växa till följd av blåsigt väder och höga temperaturer. I skogen är många av träd döda till följd av barkborrsangrepp, vilket gör att det finns gott om lättantändligt bränsle.

I San Bernardino, sydost om Los Angeles, rasar en brand som orsakats av en pyroteknisk rökanordning som användes vid ett kalas, enligt brandmyndigheten.

Öster om San Diego i södra Kalifornien brinner det i en nationalpark, där närmare 400 brandmän bekämpar en brand på 4 000 hektar.

På söndagen förklarade delstatens guvernör Gavin Newsom nödläge i Fresno, Madera, Mariposa, San Bernardino och San Diego till följd av bränderna.

Årets brandsäsong i Kalifornien har hittills svept över 800 000 hektar, vilket enligt Cal Fire inte hänt under ett enskilt år de senaste 33 åren.

Politiker och debattörer sågar idén om abortlag i grundlagen

Stockholm. Politiker och debattörer med vitt skild politisk hemvist ifrågasätter vad abortfrågan har i... fredag 9/6 13:19

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Gästledare Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10

Trump utmanas av sin tidigare parhäst

Ledare På onsdagen kom det väntade beskedet från tidigare vicepresidenten Mike Pence att han önskar bli... fredag 9/6 00:00