Om ni nu har uppstått med Kristus, sök då det som är där ovan, där Kristus sitter på Guds högra sida.
Kolosserbrevet 3:1

Världen idag

Branden i Israel under kontroll

Brandkåren har lyckats tygla branden som hotade storstaden Haifa, Israels tredje största stad, och på fredagen kunde 75 000 evakuerade återvända hem. Polisen misstänker att en del av de bränder som i veckan härjade landet var anlagda, även om situationen förvärras av vind och torka.

Nyheter · Publicerad 12:01, 25 nov 2016

Bränderna som härjat i Israel och på Västbanken sedan i tisdags har nu släckts, uppgav israeliska myndigheter på söndagen.

Tiotusentals invånare har evakuerats från sina hem under de senaste dagarna; senast hade Harashim i norra Israel utrymts sedan en brand uppstått i närheten av staden, uppger TT.

Enligt de senaste rapporterna ska drygt 120 personer ha vårdats för skador i samband med eldsvådorna, framför allt efter att ha andats in rök. Omkring 700 hem ska ha förstörts helt eller delvis.

Två fängelser har tömts i landet, och under natten var invånarna i Beit Meir tvungna att fly en skogsbrand som uppstått i bergen utanför Jerusalem, skriver Yedioth Ahronoth.

Många av bränderna förklaras med snustorr mark och starka vindar som ger färskt syre åt lågorna och får elden att spridas. Men myndigheterna säger sig ha bevis på att flera av dem varit anlagda. Polisen har gripit 23 misstänkta, och förhört ytterligare sju, uppger TT.

I Sverige startade Förenade israelinsamlingen snabbt en akutinsamling för att bistå de drabbade.

– Pengarna ska hjälpa dem som blivit av med hem och tillhörigheter, oavsett vilken religion de tillhör, säger generalsekreterare Ulf Cahn.

– Det är helt behoven som ska styra. Det är en stor mängd civila araber som råkat lika illa ut som andra israeler. Och Haifa är ett ytterst blandad stad.

Ett flertalet länder har hjälpt till med att bekämpa elden: bland andra USA, Ryssland, Italien, Turkiet, Grekland, Kroatien och Cypern. USA flyger in en jumbojet som byggts om för att kunna vattenbomba, skriver TT.

Egypten skickade två helikoptrar medan Jordanien var berett att sätta in flera brandbilar, uppger premiärminister Benjamin Netanyahu. Dessutom arbetade fyra grupper palestinska brandmän sida vid sida med sina israeliska kollegor i Haifa.

Bränderna började i tisdags i byn Neve Shalom i närheten av Jerusalem. Sen flammade de upp i norra Israel, i omådet Zichron Yaakov och på andra platser i närheten av Jerusalem innan den största spred sig till Haifa.

Bränderna är de värsta som drabbat landet sedan 2010. Då härjade svåra skogsbränder under fyra dagar, och 42 människor dödades. Sedan dess har Israel stärkt sin kapacitet att bekämpa bränder och bland annat köpt in särskilda plan för att kunna släppa ner stora mängder vatten över drabbade områden.

Smalspåriga sommartal från både S och M

Ledare En brakförlust för Magdalena Andersson. Det var resultatet av matchen mot Ulf Kristersson, när de... tisdag 16/8 00:10

Kairo sörjer de döda i kyrkbranden

Egypten. Minst 41 människor omkom och många skadades i en brand i en koptisk kyrka i Egyptens huvudstad... måndag 15/8 14:32

Var lugn och stilla och besinna att han är Gud

Bönekrönika Bedjarna vet att det är ute med oss om inte Gud griper in. Människor kan åstadkomma mycket, men... tisdag 16/8 00:00

En oväntad påminnelse om Kremls misslyckande

Gästkrönika När jag tror att jag är på ”riktig semester”, och därmed också tror att jag lyckats komma bort från... tisdag 16/8 00:00
Följ Världen idag i sociala medier