Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

Bra respons på efterlysning av förföljda kristna i Sverige

Hur vanligt är det att kristna flyktingar förföljs i Sverige? Den frågan undersöks just nu av Open Doors. Under två månader samlar de in enkäter från drabbade flyktingar och redan efter en vecka har många hört av sig.

Nyheter · Publicerad 14:32, 10 mar 2017

Någon blev utfryst på grund av sin kristna tro, andra blev hotade då de kom hem från kyrkan, ytterligare andra tvingades gå under jorden på grund av att de konverterat till kristendomen. Det är några av de berättelser som hittills har nått organisationen Open Doors i deras kartläggning av förföljda kristna i Sverige.

Under två månader samlar de in enkäter som församlingsmedarbetare och andra personer kan fylla i tillsammans med utsatta kristna flyktingar. Trots att insamlingen hittills bara har pågått i 1,5 vecka har organisationen fått bra respons.

– Det har inte gått en dag utan att vi har fått napp, säger Anne Muench, som är projektledare för undersökningen.

Hon berättar att hon och hennes medarbetare ringer runt till församlingar för att höra om de har kommit i kontakt med kristna flyktingar som förföljs på grund av sin tro. Det finns också många personer som självmant hör av sig till dem. Det är alltifrån pastorer till engagerade församlingsmedlemmar.

Målet med undersökningen är att ge underlag som kan bidra till ett ökat skydd för de kristna som lider av förföljelse i Sverige. När insamlingen är avslutad kommer Open Doors medarbetare sammanställa och analysera svaren i en rapport som ska överlämnas till myndigheter, beslutsfattare och politiker. Detta är tänkt att ske före sommaren.

Hur stort problem tror du att förföljelse mot kristna är i Sverige?

– Det är svårt att svara på. Det är just det vi vill undersöka. Men av de samtal vi får in ser vi dock att detta verkligen är ett aktuellt problem. Vi tror att mörkertalet är stort, eftersom det handlar mycket om rädsla. Förföljelse är inget som man gärna pratar om.

Hur ska man göra om man känner till någon flykting som förföljs?

– Då är vi mycket tacksamma om man hör av sig till oss! Man blir då vår kontaktperson, får tillgång till enkäten och kan fylla i den tillsammans med den drabbade personen.

Anne Muench hoppas på att nå så många som möjligt av dem som har kommit i kontakt med drabbade flyktingar.

– Att människor förföljs för sin tro är inte acceptabelt. Det får inte ske i vårt samhälle, säger hon.

Undersökningen

För att komma i kontakt med Open Doors gällande förföljda flyktingar kan du mejla till flykting@od.org eller ringa 076-209 30 89.

Enkäten finns på svenska, engelska, arabiska, farsi och tigrinja.

Målgruppen för undersökningen är människor som har flytt till Sverige och kommit hit tidigast den 1 juli 2012. De kan antingen ha varit kristna när de kom hit eller blivit kristna här, men de ska ha blivit utsatta för någon form av trakasserier eller påtryckningar på grund av sin kristna tro.

Mer information om projektet finns på www.open-doors.se/flyktingprojektet

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Villkor för samfundsstöd: Medlemskap för hbtq-personer

Bidrag. Trossamfund kommer även fortsättningsvis att kunna välja bort kvinnor eller homosexuella som... lördag 21/5 07:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Följ Jesus och se till att fiska på rätt ställe

Nu när våren allt mer gör sitt intåg i svenska marker och sjöar är det dags för en del att rusta... lördag 21/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier