Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

Som en reaktion på terrordåd har israeliska bosättare orsakat upplopp i Huwara i Samarien som resulterat i omfattande förstörelse och en dödad palestinsk arab och fler skadade. Foto: Majdi Mohammed/AP/TT

Bosättare fortsätter att drabba samman med palestinska araber

Efter att två judiska bröder nyligen mördades i en bilkö vid den arabiska byn Huwara i Samarien kom dussintals israeliska bosättare dit och skapade upplopp, där en palestinsk arab dödades.

Nu i veckan blev det återigen sammandrabbningar i byn.

Nyheter · Publicerad 07:00, 10 mar 2023

Enligt BBC var 2022 det dödligaste året på flera år i Israel–Palestina-konflikten, och sedan början av året 2023 har våldet mellan israeler och palestinska araber intensifierats. Framför allt är det just nu Samarien och Judéen (även kallat Västbanken) samt Östra Jerusalem som är värst drabbat.

Världen idag har tidigare rapporterat om hur sju personer dödades i ett terrordåd mot en synagoga i januari, och två personer i ett terrordåd mot en busskur i februari, båda dåden i Östra Jerusalem. Bara under februari har 14 judar dödats i olika attentat.

Denna gång är det byn Huwara i Samarien som hamnat i fokus, först på grund av ett terrordåd, där två unga judar brutalt sköts ihjäl i sin bil den 26 februari.

Dådet följdes omgående av att israeliska bosättare kom till platsen och ställde till med upplopp, med både ett dödsfall och massiv förstörelse som följd.

Häromdagen, mitt under Purim, blev det återigen en sammandrabbning mellan israeler och palestinska araber i Huwara.

Världen idags Israelkommentator, Roar Sörensen, förklarar att byn Huwara, som ligger söder om Nablus, är speciell eftersom det går en högtrafikerad väg genom byn som både araber och judar behöver använda. 

– Vägen är smal och det finns affärer på båda sidor, många rondeller och mycket köbildning. Det är väldigt enkelt att plocka ut judar om man vill göra ett attentat, konstaterar han.

Den palestinske gärningsman som misstänkts för dådet – och som dödades tillsammans med andra beväpnade palestinska araber i en skottlossning med en israelisk styrka i Jenin den här veckan – uppges ha gått ur sin bil och fram till de judiska brödernas bil och där kallblodigt ha skjutit ihjäl dem med ett stort antal skott.

På kvällen kom judiska bostättare och orsakade stor förstörelse och skadade även palestinska araber, varav en avled.

– Det finns ett gäng med extrema yngre bosättare som menar att det här är avskräckning, förklarar Sörensen.

Han konstaterar att det även har varit fler bosättarupplopp på sistone, men betonar att det samtidigt är en stor skillnad mellan hur israeliska myndigheter och politiker reagerar när israeliska bosättare tar till våld, och hur det palestinska självstyret och palestinska politiker reagerar när araber tar till våld. 

– I Israel fördöms dåden över hela linjen, men på andra sidan blir de hjältar, säger Roar Sörensen.

Medan Israel försöker slå till mot terrorister varhelst de finner dem, och enligt Sörensen också lyckas hindra majoriteten av de planerade attentaten, är läget svårt i de arabiska städerna Jenin och Nablus i Samarien. 

– Där har terroristerna mer eller mindre tagit över staden och det palestinska självstyret har inget att säga till om. Så varje gång Israel går in blir det beskjutning, säger Sörensen.

[I Jenin och Nablus] har terroristerna mer eller mindre tagit över staden och det palestinska självstyret har inget att säga till om.

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00