Webb-tv

Börjar tittarna genom­skåda SVT:s vänster­lutning?

Det är självklart så att dina åsikter speglar igenom. Det säger Sven Almkvist i det senaste avsnittet av Veckans nyheter apropå uppgifterna om att en majoritet av journalisterna inom public service röstar rött eller grönt. I programmet diskuteras Världen idags granskning som visar att det är vanligt med ensidiga eller missvisande inslag i SVT:s Rapport.

Världen idag har gjort en granskning av SVT:s Rapportsändningar. Enligt granskningen, som gjordes under drygt fyra månader, är det i princip varje dag inslag som kan uppfattas som ensidiga, missvisande eller opartiska. Det handlar exempelvis om att båda sidor i en konflikt inte alltid får komma till tals; att kritiska frågor lyser med sin frånvaro när det gäller vindkraft, elbilar och solceller; och att orsaker till otrygghet och kriminalitet utelämnas. 

I det senaste avsnittet av Veckans nyheter går programledaren Sara Andersson igenom granskningen, varpå ledar­skribenten Sven Almkvist kommenterar den. 

– Det finns undersökningar som har gjorts som visar att uppemot 80 procent av public service reportrar är vänsterpartister, miljöpartister [eller socialdemokrater red anm], eller åtminstone har lutning åt det hållet, säger Sven Almkvist. 

Granskningen visar att det slår igenom, fortsätter han. 

Enligt Almkvist är det inte konstigt att många inslag i Rapport kan uppfattas som vänsterliberala. 

– Det är självklart så att dina åsikter speglar igenom. Ingen är ju hundra procent neutral, säger han. 

Samtidigt är Sven Almkvist starkt kritisk till SVT:s vänsterlutningen.

– Mina skattepengar går ju till att de ska ha en opartisk hållning! säger han. 

Han tycker att det är dags att tittarna ”börjar tänka själva” i stället för att låta sig matas med narrativet som ges i exempelvis SVT. Annars får man en skev bild av verkligheten, menar han. 

Det andra ämnet som tas upp i veckans program är hur vi skapar sammanhållning i ett splittrat land som Sverige. Sven Almkvist tycker att frågan är svår, men kommer ändå med flera tankar och förslag. 

I slutet av programmet är det två teologiska tittarfrågor som har med julen att göra. Den ena handlar om julbockens ursprung och den andra handlar om valet att fira jul den 24 december. 

I programmet ges det även tips på musik och böcker inför julen. 

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag runt klockan 15.00 kommer det ett nytt avsnitt, men nu är det juluppehåll i några veckor. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Powered by Labrador CMS