Herren gör fattig och han gör rik, han ödmjukar och han upphöjer.
1 Samuelsboken 2:7

Världen idag

Borgerligt alternativ har svängt – vill se vigseltvång

Nomineringsgruppen Borgerligt alternativ, som tidigare varit motståndare till krav att alla präster ska åläggas att viga samkönade par, har svängt i frågan. Men partipolitiskt obundna grupper i kyrkomötet menar att saken ytterst handlar om prästers rätt till åsiktsfrihet.

Nyheter · Publicerad 16:06, 23 aug 2021

– Nu är tiden inne, anser vi, att Svenska kyrkan fullt ut ska bejaka att alla vuxna människors kärlek är lika mycket värd.

Så säger Jerker Schmidt, präst och kyrkopolitiker för Borgerligt alternativ, till SVT:s Rapport angående att nomineringsgruppen nu vill att alla nyutexaminerade präster åläggs att viga samkönade par. Han motiverar svängningen med att ”människor behöver kunna förstå vad kyrkans äktenskapssyn handlar om”.

Som Världen idag rapporterade tidigare i somras är det, enligt en enkät från Kyrkans Tidning, mycket jämnt i kyrkomötet när det gäller synen på vigseltvång.

Miljöpartister i Svenska kyrkan, Vänstern i Svenska kyrkan, Öppen kyrka – en kyrka för alla, Borgerligt alternativ och Socialdemokraterna vill alla ta bort samvetsklausulen för präster.

Frimodig kyrka, Fria liberaler i Svenska kyrkan, Centerpartiet, Kristdemokrater i Svenska kyrkan, Sverigedemokraterna och Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) vill däremot behålla samvetsklausulen.

Valresultatet i kyrkovalet om ungefär en månad kommer därmed spela en stor roll för åt vilket håll frågan väger i kyrkomötet framöver.

Mats Rimborg från Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan säger till SVT att man i hans grupp inte har något emot samkönade vigslar, men menar att det är olämpligt att tvinga enskilda präster att utföra sådana vigslar.

– Vi tycker att den här frågan snarare handlar om åsiktsfrihet.

I en ledare i Barometern påpekas också att Svenska kyrkans läronämnd, där bland annat biskoparna ingår, redan mycket grundligt har gått igenom frågan och sagt nej till ett vigseltvång.

”Men om nomineringsgrupperna ignorerar lärodimensionen i sina viljor att framstå som progressiva riskerar de att spä på uppfattningen att kyrkan styrs av partipolitiska intressen som ignorerar kyrkans egen bekännelse”, skriver Barometern.

Om nomineringsgrupperna ignorerar lärodimensionen i sina viljor att framstå som progressiva riskerar de att spä på uppfattningen att kyrkan styrs av partipolitiska intressen som ignorerar kyrkans egen bekännelse

EU:s överstatlighet utmanas av Polen

Ledare EU-domstolens fördragsfästa juridiska överhöghet utmanas när den polska författningsdomstolen i ett... lördag 16/10 00:00

En helt vanlig söndag i Istanbul

Missionsglimten Jag bor i Istanbul, Turkiet, tillsammans med 15 miljoner andra. 98 procent av dem är muslimer och... lördag 16/10 00:00

Trend att unga säger upp sig – kan bli möjlighet för kyrkan

Ledare Har du hört talas om ”the great resignation”? Uttrycket, som kan översättas ”den stora... fredag 15/10 00:10
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier