Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

Borgerligt alternativ har svängt – vill se vigseltvång

Nomineringsgruppen Borgerligt alternativ, som tidigare varit motståndare till krav att alla präster ska åläggas att viga samkönade par, har svängt i frågan. Men partipolitiskt obundna grupper i kyrkomötet menar att saken ytterst handlar om prästers rätt till åsiktsfrihet.

Nyheter · Publicerad 16:06, 23 aug 2021

– Nu är tiden inne, anser vi, att Svenska kyrkan fullt ut ska bejaka att alla vuxna människors kärlek är lika mycket värd.

Så säger Jerker Schmidt, präst och kyrkopolitiker för Borgerligt alternativ, till SVT:s Rapport angående att nomineringsgruppen nu vill att alla nyutexaminerade präster åläggs att viga samkönade par. Han motiverar svängningen med att ”människor behöver kunna förstå vad kyrkans äktenskapssyn handlar om”.

Som Världen idag rapporterade tidigare i somras är det, enligt en enkät från Kyrkans Tidning, mycket jämnt i kyrkomötet när det gäller synen på vigseltvång.

Miljöpartister i Svenska kyrkan, Vänstern i Svenska kyrkan, Öppen kyrka – en kyrka för alla, Borgerligt alternativ och Socialdemokraterna vill alla ta bort samvetsklausulen för präster.

Frimodig kyrka, Fria liberaler i Svenska kyrkan, Centerpartiet, Kristdemokrater i Svenska kyrkan, Sverigedemokraterna och Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) vill däremot behålla samvetsklausulen.

Valresultatet i kyrkovalet om ungefär en månad kommer därmed spela en stor roll för åt vilket håll frågan väger i kyrkomötet framöver.

Mats Rimborg från Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan säger till SVT att man i hans grupp inte har något emot samkönade vigslar, men menar att det är olämpligt att tvinga enskilda präster att utföra sådana vigslar.

– Vi tycker att den här frågan snarare handlar om åsiktsfrihet.

I en ledare i Barometern påpekas också att Svenska kyrkans läronämnd, där bland annat biskoparna ingår, redan mycket grundligt har gått igenom frågan och sagt nej till ett vigseltvång.

”Men om nomineringsgrupperna ignorerar lärodimensionen i sina viljor att framstå som progressiva riskerar de att spä på uppfattningen att kyrkan styrs av partipolitiska intressen som ignorerar kyrkans egen bekännelse”, skriver Barometern.

Om nomineringsgrupperna ignorerar lärodimensionen i sina viljor att framstå som progressiva riskerar de att spä på uppfattningen att kyrkan styrs av partipolitiska intressen som ignorerar kyrkans egen bekännelse

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Ryska valet inte spännande förrän efteråt: ”Riggat system”

Politik. En del vill inte ens se röstningen till Rysslands parlament som ett val, andra kallar det fars. Men... lördag 18/9 20:00

IMF-chefen anklagas för Kina-påtryckningar

Utredning. Världsbankens ledning pressade sin personal att skönmåla Kina när de skulle göra rankinglistan... lördag 18/9 16:00

Allt fler kommuner drar in stöd till religiösa aktörer

Kartläggning. Allt fler kommuner drar in bidrag till föreningar med religiös huvudman, oavsett om verksamheten... lördag 18/9 12:00

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika lördag 18/9 00:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier