Saliga är ni som hungrar nu, för ni ska bli mättade. Saliga är ni som gråter nu, för ni ska få skratta.
Lukasevangeliet 6:21

Världen idag

FOTO: GUNNAR LUNDMARK / SCANPIX EU vill inte låta Sverige ge föreningar momsfrihet, vilket kan drabba exempelvis Second handbutiker som drivs av föreningar och kyrkor. Bilden är från en av Myrornas butiker i Stockholm. Foto: Scanpix

Borg redo slåss för momsfrihet

EU-kommissionen avslår regeringens ansökan om en gräns för ideella föreningars momsfrihet. Men finansminister Anders Borg lovar att man ska ta strid i frågan.

Nyheter · Publicerad 00:00, 1 apr 2011

Den momsbefriade ideella sektorn i Sverige kan trots gårdagens beslut med all sannolikhet sitta lugnt i båten.
– Vi kommer att bestrida detta. Vi tänker driva detta ända in i kaklet, sa finansminister Anders Borg på en pressträff under torsdagen enligt TT.

Han betonade också att ett beslut kan ligga flera år framåt i tiden och att nuvarande regler fortsätter att gälla tills vidare.
– Skulle detta trots allt gå igenom finns förslag om att kompensera de ideella föreningarna på olika sätt, säger Mikael Oscarsson, riksdagsledamot för Krist­demokraterna, som är glad att regeringen står upp mot EU.
– Vi kommer inte under några omständigheter ge oss i den här frågan, vi vill inte att ideella sektorn ska försvagas, i mitt parti har vi en vision att den i stället ska fördubblas.

Torsdagens beslut påverkar många olika delar av samhället, bland annat idrottsrörelsen, kultursektorn men också religiösa föreningar. Mikael Oscarsson menar att ett slopande av momsfriheten skulle kunna slå hårt mot enskilda församlingar.
–  Det skulle i så fall innebära en tung börda, inte minst i form av administrativt extraarbete.

Thomas Persson har länge arbetat med momsfrågan, bland annat i Erikshjälpen och numera främst som ordförande i Ideell second hand.
– Jag är inte överraskad, vi vet att EU är svåra när det gäller detta. För vissa skulle det vara värre än andra, de som ligger under en miljon i omsättning drabbas hårdare. Samtidigt har vi från vårt håll varit tydliga med att en moms på sex procent inte skulle vara något stort problem. Om det däremot landar på 25 procent, då är hela vår bransch borta.

Enligt Thomas Persson skulle en moms på sex procent, som kompenseras av ett fullt avdrag för ingående moms vid inköp, innebära relativt små skador för verksamheterna. Något som Lotta Kökeritz på Myrorna håller med om.
–  Visst finns en liten oro, men samtidigt är vi trygga i löftet från Borg att man ska bestrida dagens beslut, säger hon.

Evy Hellberg, föreståndare för Tyresö pingstkyrkas second handbutik, menar att EU bör tänka om.
– För det första tror jag att man tappar mycket av inspirationen. Ska man lägga moms på begagnade varor tror jag det blir svårt, och det blir mycket arbete runt omkring med rapportering och sådant.

Ett momstvång tror Evy Hellberg skulle slå hårt mot många församlingars verksamheter och riskerar att drabba redan utsatta samhällsgrupper.
– Vi jobbar till exempel mycket med både LP-verksamheten, och både män och kvinnor under rehabilitering arbetar här, och även förståndshandikappade.

Dessutom går det emot dagens miljötänk, menar hon.
– Second hand handlar ju om återbruk av varor som annars hamnar på soptippen, så det är en insats för miljön.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

SR:s program tar fel om Gud och naturvetenskap

Ledare Sveriges Radio P1 har lanserat en ny programserie med rubriken ”Som fan läser Bibeln”. Det är en... onsdag 25/5 00:10

Israeliskt företag lanserar inomhus-gps för handeln

GPS. Ett israeliskt företag har uppfunnit ett gps-system för inomhusbruk som ska hjälpa kunder att hitta... torsdag 26/5 11:00

Vilket skydd behövs?

Vardagskrönika Det var inte länge sedan som Magdalena Andersson blev statminister, en historisk händelse då vi för... onsdag 25/5 00:10

Res upp hoppets borg i din omgivning

Inför söndag De senaste dagarna har det varit kraftiga vindar här i fjällvärlden. Guds ande liknas vid vinden... onsdag 25/5 00:00

Senaste nytt

    Israel är alltid skyldig – oavsett

    Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den...
    Följ Världen idag i sociala medier