Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Bör L bindas fast vid regeringsmasten?

Unga svenskar har fått betala priset för ansvarslös migrationspolitik. Det säger Sven Almkvist i det senaste avsnittet av Veckans nyheter, apropå att unga tenderar att rösta på högerpartierna. I avsnittet diskuteras även valresultatet och dess efterspel, varför C och S förlorar kärnväljare och huruvida tro och politik går att kombinera.

Nyheter · Publicerad 15:00, 16 sep 2022

Valet är i fokus även i det tredje avsnittet av säsongens Veckans nyheter. Sven Almkvist får kommentera förra avsnittets resonemang, där han sade att han trodde att högerpartierna skulle vinna med en knapp marginal och att det muslimska partiet Nyans skulle spela en avgörande roll genom att ta röster från Socialdemokraterna.

– Det var jättekul att vi prickade rätt, säger Sven Almkvist.

Han resonerar även kring hur det kommer gå med regeringsbildningen, ifall Liberalerna kommer hamna i eller utanför regeringen samt huruvida det muslimska partiet Nyans kommer växa ännu mer.

Det andra ämnet som diskuteras i programmet är varför Socialdemokraterna och Centerpartiet förlorar väljare bland arbetare respektive glesbygdsbor. Här menar Sven Almkvist att flera saker spelar in; att Annie Lööf har fokuserat mer på motstånd mot SD än på sakpolitik; att arbetare och glesbygdsbor drabbats hårt av regeringens ekonomiska och klimatpolitiska politik; och att Sverigedemokraterna blivit det nya arbetarpartiet.

Det tredje ämnet som tas upp i programmet är varför unga i stor utsträckning röstar på Moderaterna och Sverigedemokraterna. Ifall Sveriges gymnasie- och högstadieelever hade fått bestämma hade nämligen högerkoalitionen fått en klar majoritet på 61,6 procent.

Här menar Sven Almkvist att det kan bero på att unga ofta är förändringsbenägna, men också på att unga blivit drabbade av politikernas migrationspolitik.

– Många, inte alla, men många ungdomar har fått smaka på våld och blivit kallade för ”svennehora”, säger han.

Almkvist påpekar att den som har blivit rånad av gäng med ickesvensk bakgrund troligtvis påverkas i sin syn på migrationspolitiken.

– ”Öppna våra hjärtan” fick vi höra för många år sedan, och det är ju fint, men många fick öppna sina plånböcker också, säger han.

Det sista ämnet som diskuteras i programmet är huruvida tro och politik går att kombinera.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag kommer det ett nytt avsnitt klockan 15. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Hemliga dokument får granskas i Trump-utredning

USA. USA:s justitiedepartement får återigen tillåtelse att granska de hemliga dokument som beslagtogs... söndag 25/9 07:00

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier