Ni behöver uthållighet för att göra Guds vilja och få vad han har lovat.
Hebreerbrevet 10:36

Världen idag

Bör L bindas fast vid regeringsmasten?

Unga svenskar har fått betala priset för ansvarslös migrationspolitik. Det säger Sven Almkvist i det senaste avsnittet av Veckans nyheter, apropå att unga tenderar att rösta på högerpartierna. I avsnittet diskuteras även valresultatet och dess efterspel, varför C och S förlorar kärnväljare och huruvida tro och politik går att kombinera.

Nyheter · Publicerad 15:00, 16 sep 2022

Valet är i fokus även i det tredje avsnittet av säsongens Veckans nyheter. Sven Almkvist får kommentera förra avsnittets resonemang, där han sade att han trodde att högerpartierna skulle vinna med en knapp marginal och att det muslimska partiet Nyans skulle spela en avgörande roll genom att ta röster från Socialdemokraterna.

– Det var jättekul att vi prickade rätt, säger Sven Almkvist.

Han resonerar även kring hur det kommer gå med regeringsbildningen, ifall Liberalerna kommer hamna i eller utanför regeringen samt huruvida det muslimska partiet Nyans kommer växa ännu mer.

Det andra ämnet som diskuteras i programmet är varför Socialdemokraterna och Centerpartiet förlorar väljare bland arbetare respektive glesbygdsbor. Här menar Sven Almkvist att flera saker spelar in; att Annie Lööf har fokuserat mer på motstånd mot SD än på sakpolitik; att arbetare och glesbygdsbor drabbats hårt av regeringens ekonomiska och klimatpolitiska politik; och att Sverigedemokraterna blivit det nya arbetarpartiet.

Det tredje ämnet som tas upp i programmet är varför unga i stor utsträckning röstar på Moderaterna och Sverigedemokraterna. Ifall Sveriges gymnasie- och högstadieelever hade fått bestämma hade nämligen högerkoalitionen fått en klar majoritet på 61,6 procent.

Här menar Sven Almkvist att det kan bero på att unga ofta är förändringsbenägna, men också på att unga blivit drabbade av politikernas migrationspolitik.

– Många, inte alla, men många ungdomar har fått smaka på våld och blivit kallade för ”svennehora”, säger han.

Almkvist påpekar att den som har blivit rånad av gäng med ickesvensk bakgrund troligtvis påverkas i sin syn på migrationspolitiken.

– ”Öppna våra hjärtan” fick vi höra för många år sedan, och det är ju fint, men många fick öppna sina plånböcker också, säger han.

Det sista ämnet som diskuteras i programmet är huruvida tro och politik går att kombinera.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag kommer det ett nytt avsnitt klockan 15. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Har S nog med idékraft för en förnyad samhällsanalys?

Ledare Ett land behöver inte bara en bra regering, det behöver också en bra opposition. Av flera skäl.... torsdag 30/3 00:10

Ny namninsamling för att grundlagsskydda ofödda barn

Abort. Den nedstängda namninsamlingen för att grundlagsskydda ofödda barn har startats upp igen, men på en... torsdag 30/3 18:00

Av honom, genom honom och till honom är allting

Inför söndag Många av oss har fått frågan: ”Om Jesus hade kommit i dag, utifrån hur allt är i dag, skulle han... torsdag 30/3 00:00