Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Böneutrop och hinduiskt mantra i svensk kyrka

Muslimskt böneutrop och hinduiskt mantra är några av inslagen i helgens arrangemang ”En bön till mänskligheten” i Korpilombolo kyrka, Pajala. – Det här är en mångreligiös teatral konsert med önskan om fred för alla människor på jorden, oavsett religiös uppfattning. Det är det övergripande skälet till att vi upplåter kyrkan, säger Åke Nordlundh, präst i Pajala församling.

Nyheter · Publicerad 06:00, 5 dec 2019

Sedan 2005 har Korpilombolo kulturförening arrangerat kulturfestivalen European Festival of the Night. De har då hyrt kyrkans lokaler för olika evenemang. I år är det gruppen Vox Pacis som framför ”En bön till mänskligheten” med underrubriken ”Vi är alla barn av denna jord”.

I beskrivningen av föreställningen kan man läsa att den innehåller jojk, syrisk och svensk folkmusik, arabiska och hebreiska klanger, muslimska böneutrop, finsk kantele och hinduiska mantran. Den innehåller även solodans av Virpi Pahkinen, som hämtar inspirationen till sina koreografier från källor som mysticism och österländsk religion.

Världen idag har varit i kontakt med Åke Nordlundh, präst och verksamhetsansvarig i Pajala församling, och frågat om man inte ser några problem med att hyra ut kyrkan till ett mångreligiöst arrangemang.

– Det här är inte en gudstjänst i vanlig mening utan ett mångfaldsarrangemang, ett kulturellt uttryck för en gemensam önskan om fred, oavsett religiös tillhörighet. Den innehåller religiösa uttryck av flera olika slag. En del kanske uppfattas som kontroversiella, men vi har resonerat och gjort en sammanvägd bedömning att det är möjligt att upplåta kyrkan, säger han.

Har du förståelse för att människor kan känna oro inför mångreligiösa samlingar i kristna kyrkor?

– Det har ringt ett par personer till oss med funderingar kring detta. Jag kan förstå att människor har olika uppfattning. Om det hade varit en gudstjänst hade vi satt gränsen på ett annat sätt. I en kristen kyrka förekommer bara kristna gudstjänster. Vår bekännelse att vägen till Gud går genom Jesus Kristus skiljer oss från andra religioner, säger Åke Nordlundh.

Stockholms domkyrkoförsamling stöder konserten i Korpilombolo. Världen idag har varit i kontakt med domprosten Hans Ulfvebrand.

På vilket sätt är ni som församling delaktiga i detta arrangemang och varför?

– Vi är delaktiga i detta genom ett mångårigt samspel, från min sida, med Fryshuset. I Fryshuset möts människor från hela världen och olika religiösa och kulturella traditioner varje dag. Med utgångspunkt av det samspelet arrangerade vi i samarbete med Vox Pacis i Sofia kyrka för över tio år sedan flera musiktillfällen liknande det som nu i Korpilombolo.

– Det är min kristna övertygelse att om jag dagligen övar mig i att fördjupas i min kristna tro och identitet kan jag samtidigt vara nyfiken på och fråga vad andra övertygelser kan tillföra, säger Hans Ulfvebrand.

Alla är dock inte lika glada över evenemanget. En läsare hör av sig tilll Världen idag och uttrycker oro över den mångreligiösa samlingen.

Det är allvarligt att en kristen församling ger plats åt muslimska böneutrop och hinduiska mantran, menar han.

Den innehåller religiösa uttryck av flera olika slag, en del kanske uppfattas som kontroversiella, men vi har resonerat och gjort en sammanvägd bedömning att det är möjligt att upplåta kyrkan.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00