Församling

Böneledare: Hög tid för kristna att stå upp för Israel

Johnny Foglander manar Sveriges kristna att reagera mot den framväxande antisemitismen och stå upp för Israel.
Johnny Foglander manar Sveriges kristna att reagera mot den framväxande antisemitismen och stå upp för Israel.

Den ökande antisemitismen och hatet mot judar är en signal till Sveriges kristenhet att ta strid i bön och stå upp för Israel offentligt. Det menar böneledaren Johnny Foglander.

– Därför blir det så sorgligt att se att kyrkoledarna är så tysta i det här läget, säger han.

Publicerad Uppdaterad

Dagen efter Hamas attack mot Israel, söndagen den 8 oktober, startade online-bönen för Israel som Världen idag tidigare har berättat om. Då fanns det sedan några månader tillbaka ett etablerat nätverk av olika böneinitiativ som redan möttes regelbundet.

En av initiativtagarna var Johnny Foglander, mångårig bibellärare och pastor i Echurch. Nu när närmare sju veckor har gått sedan kriget startade, ser han ett stort behov av att fler engagerar sig i bön för både Israel och Sverige. En av anledningarna är den ökande antisemitism som uttryckts, inte minst i samband med stora propalestinska aktioner.

– Vi har sagt att det som hände under Förintelsen aldrig får hända igen, men nu är det tydligt att antisemitismen håller på att växa fram. Då måste vi kristna reagera, säger Foglander till Världen idag.

Han är förundrad över att många av Sveriges politiker, enligt hans bedömning, är tydligare i den här frågan än vad kyrkoledarna är. Signalerna från regeringen är också mer nyanserade än de har varit historiskt sett, menar han.

– Därför blir det så sorgligt att se att kyrkoledarna är så tysta i det här läget.

Johnny Foglander är bekymrad över att det verkar vara svårt att samla många kristna kring den här frågan, särskilt med tanke på att det finns ekumeniska samarbetsråd i många städer. Det handlar i första hand om att stå upp mot antisemitismen som företeelse, inte mot någon folkgrupp eller andra grupper, förklarar han.

Men det handlar också om en andlig strid som behöver tas i bön, påpekar Johnny Foglander. Vi har länge haft ett växande problem med gängrelaterat våld i samhället. Nu uttrycks allt oftare hot och hat mot judar och mot nationen Israels rätt att existera.

Vi behöver vara andligt klarsynta.

Johnny Foglander

– Att det här har kommit upp till ytan på ett så påtagligt sätt ser jag som en signal att vi behöver lägga in en extra växel i bönen.

– Något har förlösts på våra gator och den situationen måste vi ta på allvar. Vi behöver vara andligt klarsynta. Jag tror det är oerhört viktigt i den här tiden att vi vaknar och återtar vår kallelse i bönearbetet, säger Foglander.

Ett enkelt sätt att ”öka på bönetrycket” i landet är att många börjar samla några nära bönevänner i sina hem, utan att överge de övriga bönesamlingar man brukar delta i, tipsar han.

– Det behöver inte vara många. Det kan räcka med två, tre personer.

Bönesamlingarna för Israel och Sverige online kommer att fortsätta varje söndagskväll klockan 20.00–21.00. Aktuell länk till bönen läggs upp på Sverigebönens Facebooksida.

Powered by Labrador CMS