Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Bönedagar i Örebro tog sikte på "Allsvenskan"

Bönepass, kvällsmöten, fikapauser, lovsång och förbön. Det var upplägget för de nationella bönedagarna i Örebro där olika åldrar och sammanhang stod sida vid sida.

Nyheter · Publicerad 11:57, 8 jan 2018

Lördagskvällen inleddes med att Per-Åke Eliasson, pastor i Kristet Center Örebro, beskrev syftet med dagarna.

– Det står att Guds ord kom till Jeremia för andra gången och i versen efter säger Herren ropa till mig så ska jag öppna upp dolda saker. Det räcker alltså inte bara med att höra, vi behöver också koppla ihop med ordet och ropa, sa han bland annat.

Efteråt fortsatte samlingen med ett bönepass och man bad då utifrån det ord som hade talats ut i förkunnelsen.

Men konferensen hade inletts redan på torsdagskvällen. Då bad man för evangelistens tjänst efter att Carl-Gustaf Severin hade predikat om att Gud vill resa upp evangelisten på nytt i Sverige.

– Vi ska inte bara spela i utländska ligor, vi måste spela i allsvenskan också, sa den kände världsmissionären och lät passionen för att nå Sverige med evangelium lysa genom att berätta vittnesbörd från förr, men också drömmar om framtiden.

Bland annat berättade Severin om hur han själv som 16-åring gått på darriga ben till skolans rektor och bett om lov att få predika inför hela skolan inklusive personen som mobbat honom. Han minns känslan innan han skulle gå upp inför 600 elever med sin grammofon som var ”sånggruppen” han hade annonserat och hur han tänkte ”Jag har ingen utbildning för det här, jag är bara andedöpt. Men jag har i alla fall mött Jesus”. Mobbaren satt där till slut med tårar i ögonen och rektorn ville ha en uppföljare.

– Än i dag kommer det folk till mig som var på det mötet och tackar, berättade Severin.

Han talade vidare om att församlingen aldrig får bli ett skyddsrum där det både blir svårt att komma in men också svårt för människor att gå ut och predika.

– Vi kan tänka att Sverige är ett hårt land och att människor inte är intresserade. Men kommer bara Gud, då kommer folk, sa Severin.

Sedan bad pionjärer som Carl-Gustaf Severin och Sven Nilsson tillsammans med den nya generationens evangelister på plats bestående av Hanna och Marcus Bloom och Tobias Almhill, från Good News To All People, för de ord som just gått ut.

Fredag eftermiddag och lördagen bestod av bönepass där små grupper av bedjare formerades över kyrksalen.

Daniel Alm, föreståndare för Pingst FFS och pastor i Västerås Pingst, predikade under fredag kväll och lördag förmiddag. Han talade om att det sker ett skifte i tiden som ligger utöver vad ett mänskligt ledarskap kan åstadkomma.

– Det är ett verk av den helige Ande, sa han.

Vidare utgick Alm från 2 Timotheosbrevet 1 där han betonade orden ”Han har räddat oss och kallat oss med en helig kallelse, inte på grund av våra gärningar…”. Alm betonade att karaktären inte är det allra viktigaste, utan att det brinnande hjärtat måste vara i fokus.

– Vi kan inte vara så rädda för att göra fel så att vi tappar elden och hjärtat. Han har inte frälst oss med ett excelark vänner. Han har gett oss en helig kallelse, sa Alm.

I liknande ton talade Pelle Hörnmark, ledare för Pingst Europa på lördagskvällen. Han utmanade mötesbesökarna att lyfta blicken och se vad Jesus gjort i stället för att fokusera på sin egen litenhet.

– Det kan finnas mycket svårigheter i våra församlingar och liv. En tuff ekonomi, ett brutet mod. Men vi kan alltid predika Kristus! Gå aldrig på lögnen om att det är kört för dig, sa Hörnmark. 

Med liknelsen från Bibeln om änkan med kopparmynten talade han om att ge trots att det ibland inte finns mycket kvar.

– Du kanske är här ikväll och har gett din tid, dina pengar, kvällar och helgen in i församlingen och undrar till vilken nytta. Gud vill ge tillbaka livsglädjen, kallelsen och glädjen i Kristus.

Helgen i Örebro blev ett tillfälle då deltagare och predikanter från en mängd olika sammanhang stod skuldra vid skuldra i bön och tillbedjan. På plats fanns exempelvis också ”kolportören” Lennart Åsberg som pålyste böcker samt missionärerna Hanna och Marcus Bloom. På söndagskvällen predikade även pastor Joakim Lundqvist från Livets Ord i Uppsala.

Nationella böndagar i Örebro

Var: Kristet Center Örebro.

Antal besökare: Omkring 200 på varje möte.

Huvudtalare: Daniel Alm, Carl-Gustaf Severin, Pelle Hörnmark, Joakim Lundqvist, Per-Åke Eliasson m.fl.

Historia: Församlingen Kristet Center har under många år haft bön- och fastedagar i samband med årsskiftet. Sedan 2012 har man valt att kalla det nationella bönedagar med syfte att samla tjänstegåvor från olika samfund och platser för att tillsammans be för Sverige.

SKR uppvaktade Migrations- verket med 18 400 namn

Aktion. Lyfte fram konvertiternas situation På torsdagen möttes Sveriges kristna råd (SKR) och Migrationsverket för samtal om hantering av asylärenden som rör konvertiter. Samtidigt...

Vad kan förklara de ökade sexualbrotten?

Ledare Eskalerande statistik enligt Brå-rapport Så har då Sverige till slut fått en statsminister. Socialdemokrater och Miljöpartister kan nu regera vidare med Vänsterpartiets och nu även de två...