Israel

Bonde hyllas efter massakern på festivalen – räddade 120 personer 

Trots fara för sitt eget liv åkte Oz Davidian 20 gånger mellan festivalområdet i södra Israel och intilliggande byar för att rädda festivalbesökare.

Med fara för sitt eget liv gjorde jordbrukaren Oz Davidian ett 20-tal turer med sin bil till det musikfestivalområde där Hamas massaker pågick. Genom det ska han ha räddat omkring 120 personer, trots att han själv utsattes för beskjutning.

– Som genom ett mirakel träffade inget av skotten bilen, säger han.

Publicerad Uppdaterad

Mitt bland alla hemskheter som rapporterats efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober så kommer även uppgifter om hjältedåd.

En av hjältarna som uppmärksammats är jordbrukaren Oz Davidian från den lilla byn Maslul, nära platsen för musik­festivalen där minst 260 personer dödades. All Israel News rapporterar om hur Davidian gjorde omkring 20 turer med sin bil mellan kibbutzen Re’im, där festivalen hölls, och två närliggande byar. 

Varje enkelresa ska ha varit mellan 15 och 17 kilometer lång, beroende på hur långt han behövde köra för att undvika de Hamasterrorister som infiltrerat städerna i området. Genom turerna ska han ha räddat 120 personer, vars namn han har skrivit ner på ett papper.

För israeliska Channel 13 har Oz Davidian berättat hur en kvinna han räddat ska ha trott att han kom från den israeliska säkerhetstjänsten.

– Jag frågade varför och hon sade: ”Se dig omkring, det är ingen här, ingen, vi har varit fast här i timmar och det kommer ingen. Du är den enda som kommit.”

De syner som Oz Davidian såg längs vägarna var fasansfulla.

– Hundratals kroppar överallt, på vägen och på fälten, och massor av bilar – en del utbrända, en del med lyset på, och kroppar med skottskador inuti bilarna.

Det går inte att förstå den nivån av ondska. De sköt på allt som rörde sig.

Oz Davidian

Han utsattes även själv av beskjutning och tvingades köra snabbt – och sicksacka längs vägen – för att undvika kulorna, visar en film från hans bilkamera.

– Som genom ett mirakel träffade inget av skotten bilen. De pepprade med kulor överallt. Det går inte att förstå den nivån av ondska. De sköt på allt som rörde sig.

Trots de stora farorna fortsatte Davidian med sin insats för att hjälpa festivalbesökare hela dagen och natten, med endast ett kort uppehåll kring midnatt då han tittade till sin familj som under hela tiden satt gömda i ett säkerhetsrum i hemmet.

– När du ser hundratals unga människor – döda personer och skadade som flyr ut i fälten – och terrorister som skjuter i varje riktning, då sätter du allt annat åt sidan: rädslan, familjen och du ger dig iväg för att få ut dem, säger Oz Davidian enligt All Israel News.

Till Channel 13 säger han att han skulle göra om sin insats, om det skulle behövas.

– Det råder ingen tvekan, jag skulle åka tillbaka om det hände nu, trots allt jag såg. Jag skulle göra samma sak, utan tvekan.

Minst 260 personer mördades av Hamasterrorister på musikfestivalområdet den 7 oktober.
Powered by Labrador CMS