Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Bön och ofödda barn i Trumps tal till nationen

Den starka ekonomin och rekordlåga arbetslösheten var i fokus i Donald Trumps årliga tal till nationen i tisdags. Men han lyfte även fram fosters rätt till liv och barns rätt att utöva sin tro i skolan. – I USA straffar vi inte bön, sade han.

Nyheter · Publicerad 16:41, 5 feb 2020

Det var i en positiv anda som Donald Trump höll årets tal till nationen (State of the Union) på tisdagskvällen, amerikansk tid. Varken Demokraternas rösträkningskaos i Iowa eller riksrättsprocessen nämndes av den amerikanska presidenten. I stället var det ett budskap om att USA går som tåget som präglade talet.

– Jobb utvecklas lavinartat, inkomster ökar, fattigdom rasar, självförtroendet växer och vårt land blomstrar och är högt respekterat igen, sade Trump.

Han lyfte särskilt fram positiva siffror gällande landets minoritetsbefolkning.

– Arbetslösheten bland afrikanska amerikaner, latinamerikanska amerikaner och asiatiska amerikaner har nått sin lägsta nivå någonsin, sade han.

Övriga ämnen som togs upp var bland annat arbetet med att stoppa illegala immigranter, fängelsereformen som ger före detta kriminella möjlighet att få ett jobb och klimatprojektet vars mål är plantering av tusen miljarder träd.

Under talet, som ägde rum inför USA:s samlade kongress i Washington DC, presenterade Trump olika personer som fick symbolisera framgångarna som han talade om. På plats fanns bland annat en man som levt ett liv med droger och hemlöshet, men som deltagit i ett politiskt projekt riktat till samhällen med mycket misär och nu var drogfri, arbetande och återförenad med sin familj.  

En annan person som var på plats var en liten flicka som fötts i 21:a graviditetsveckan, men överlevt.

– Ellie påminner oss om att varje barn är ett livets mirakel, sade Trump och bad kongressen säga ja till ett förslag om 50 miljoner dollar till forskning inom neonatalvård.

Därefter kom han in på abortfrågan.

– Jag ber kongressledamöterna här i kväll att godkänna ett lagförslag som slutligen förbjuder sena aborter av bebisar. Oavsett om vi är republikaner, demokrater eller oberoende måste vi väl vara överens om att varje mänskligt liv är en helig gåva från Gud, sade Trump.

Han lyfte även fram vikten av att stödja familjer och sade att han nyligen skrev under en lag som innebär att statligt anställda personer ska få betald föräldraledighet.

Ytterligare en fråga som Trump lyfte i sitt tal var barns rätt att be i skolan.

– I USA straffar vi inte bön. Vi tar inte ner kors. Vi sätter inte munkavle på predikanter och pastorer. I USA hyllar vi tro, värnar om religion, vi höjer våra röster i bön och vi lyfter vår blick till Guds härlighet, sade Trump.

Talet mötte blandade reaktioner. Medan en majoritet av alla i salen reste sig i stående ovationer valde talmannen, demokraten Nancy Pelosi, att demonstrativt riva sönder en papperskopia av talet. Före talet hade Trump undvikit att skaka Pelosis hand – och Pelosi hade presenterat Trump utan de artighetsfraser som uppges vara brukliga vid talet.

Richard Himelfarb, professor i statsvetenskap, är positiv till Trumps tal.

– Det var förmodligen hans starkaste tal som president, säger han till TT.

Han påpekar därefter att det nyligen släppts en opinionsundersökning som visar att Trumps popularitet ökar.

– Han har aldrig haft högre än de 49 procent nu som anser att han gör ett bra jobb. […] Den demokrat som till slut ska gå upp mot honom i valet kommer att få det mycket svårt, för hans argument är starka.

Jag ber kongressledamöterna här i kväll att godkänna ett lagförslag som slutligen förbjuder sena aborter av bebisar. Oavsett om vi är republikaner, demokrater eller oberoende måste vi väl vara överens om att varje mänskligt liv är en helig gåva från Gud.

Implementering, inte annektering

Israelkommentar Israelkommentar. Den 1 juli var den dag Israels regering bestämt för en eventuell implementering av israelisk civil... torsdag 2/7 00:00

Skulle en annektering kunna ge en trygg fred?

Ledare Politiken innehåller alltid dilemman – situationer där ingen perfekt lösning finns, utan valet står... torsdag 2/7 00:00

Trafikljus med samkönade par blir kvar

Hbtq. I anslutning till Pride har Stockholms stad flera år i rad satt upp tillfälliga trafikljus... torsdag 2/7 08:00

Mississippi-politiker röstade bort sydstatsemblem

Delstatskongressen i amerikanska Mississippi fattade på söndagen ett historiskt beslut, då de... onsdag 1/7 21:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda