Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Bön och ofödda barn i Trumps tal till nationen

Den starka ekonomin och rekordlåga arbetslösheten var i fokus i Donald Trumps årliga tal till nationen i tisdags. Men han lyfte även fram fosters rätt till liv och barns rätt att utöva sin tro i skolan. – I USA straffar vi inte bön, sade han.

Nyheter · Publicerad 16:41, 5 feb 2020

Det var i en positiv anda som Donald Trump höll årets tal till nationen (State of the Union) på tisdagskvällen, amerikansk tid. Varken Demokraternas rösträkningskaos i Iowa eller riksrättsprocessen nämndes av den amerikanska presidenten. I stället var det ett budskap om att USA går som tåget som präglade talet.

– Jobb utvecklas lavinartat, inkomster ökar, fattigdom rasar, självförtroendet växer och vårt land blomstrar och är högt respekterat igen, sade Trump.

Han lyfte särskilt fram positiva siffror gällande landets minoritetsbefolkning.

– Arbetslösheten bland afrikanska amerikaner, latinamerikanska amerikaner och asiatiska amerikaner har nått sin lägsta nivå någonsin, sade han.

Övriga ämnen som togs upp var bland annat arbetet med att stoppa illegala immigranter, fängelsereformen som ger före detta kriminella möjlighet att få ett jobb och klimatprojektet vars mål är plantering av tusen miljarder träd.

Under talet, som ägde rum inför USA:s samlade kongress i Washington DC, presenterade Trump olika personer som fick symbolisera framgångarna som han talade om. På plats fanns bland annat en man som levt ett liv med droger och hemlöshet, men som deltagit i ett politiskt projekt riktat till samhällen med mycket misär och nu var drogfri, arbetande och återförenad med sin familj.  

En annan person som var på plats var en liten flicka som fötts i 21:a graviditetsveckan, men överlevt.

– Ellie påminner oss om att varje barn är ett livets mirakel, sade Trump och bad kongressen säga ja till ett förslag om 50 miljoner dollar till forskning inom neonatalvård.

Därefter kom han in på abortfrågan.

– Jag ber kongressledamöterna här i kväll att godkänna ett lagförslag som slutligen förbjuder sena aborter av bebisar. Oavsett om vi är republikaner, demokrater eller oberoende måste vi väl vara överens om att varje mänskligt liv är en helig gåva från Gud, sade Trump.

Han lyfte även fram vikten av att stödja familjer och sade att han nyligen skrev under en lag som innebär att statligt anställda personer ska få betald föräldraledighet.

Ytterligare en fråga som Trump lyfte i sitt tal var barns rätt att be i skolan.

– I USA straffar vi inte bön. Vi tar inte ner kors. Vi sätter inte munkavle på predikanter och pastorer. I USA hyllar vi tro, värnar om religion, vi höjer våra röster i bön och vi lyfter vår blick till Guds härlighet, sade Trump.

Talet mötte blandade reaktioner. Medan en majoritet av alla i salen reste sig i stående ovationer valde talmannen, demokraten Nancy Pelosi, att demonstrativt riva sönder en papperskopia av talet. Före talet hade Trump undvikit att skaka Pelosis hand – och Pelosi hade presenterat Trump utan de artighetsfraser som uppges vara brukliga vid talet.

Richard Himelfarb, professor i statsvetenskap, är positiv till Trumps tal.

– Det var förmodligen hans starkaste tal som president, säger han till TT.

Han påpekar därefter att det nyligen släppts en opinionsundersökning som visar att Trumps popularitet ökar.

– Han har aldrig haft högre än de 49 procent nu som anser att han gör ett bra jobb. […] Den demokrat som till slut ska gå upp mot honom i valet kommer att få det mycket svårt, för hans argument är starka.

Jag ber kongressledamöterna här i kväll att godkänna ett lagförslag som slutligen förbjuder sena aborter av bebisar. Oavsett om vi är republikaner, demokrater eller oberoende måste vi väl vara överens om att varje mänskligt liv är en helig gåva från Gud.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier