Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Asia Bibi var dömd till döden för anklagelser om att hon skulle ha talat illa om Muhamed, men frikändes så småningom. Snart kommer man kunna läsa hennes egen version av vad som hände, på svenska. Foto: Michel Euler/AP/TT

Bok om Asia Bibi kommer snart ut på svenska

Den 2 februari släpper bokförlaget Libris en bok om Asia Bibi, den kristna kvinna som satt nio år i dödscell för att hon anklagats för hädelse av sina muslimska arbetskamrater.

Boken heter Dödsdömd – den osannolika berättelsen om en bondkvinnas nio år i en dödscell.

Nyheter · Publicerad 16:00, 29 jan 2021

Boken är en översättning av franska Enfin libre! (Äntligen fri!), utgiven av förlaget Éditions du Rocher i maj förra året och är skriven i samarbete med den franska journalisten Anne-Isabelle Tollet.

Asia Bibi dömdes till döden 2010, anklagad för att ha förolämpat islams profet Muhammed i samband med ett bråk med några muslimska kvinnor om ett vattenglas. Hon satt åtta år i fängelse innan hon frigavs.

I boken berättar Asia Bibi att hon ville erbjuda de muslimska kvinnorna som arbetade på fältet med henne att dricka från hennes vattenmugg, enligt ett presmeddelande från Libris. Men de svarade med att anmäla henne för hädelse och påstod att hon talat illa om islam och Muhammed.

Hädelse kan ge dödsstraff eller livstids fängelse i Pakistan, vilket har kritiserats hårt av internationella människorättsgrupper. Lagstiftningen mot hädelse har dock ett starkt stöd i Pakistan, där stora grupper människor protesterade mot att Högsta domstolen friade Asia Bibi.

Även efter att hon frisläppts levde Asia Bibi under dödshot, och tvingades tillsammans med sin make att flytta runt mellan olika hemliga adresser innan hon kunde lämna landet.

– Jag kunde aldrig tänka mig att jag vid min ålder skulle bli den internationella symbolen för kampen mot religiös extremism, säger Asia Bibi enligt ett pressmeddelande från Libris.

Asia Bibi bor numera med sin familj i Kanada.

I en videointervju med hjälporganisationen Aid to the Church in Need (ACN) i höstas, vädjade hon till Pakistans premiärminister Imran Khan att stötta de religiösa minoriteterna i landet, och i synnerhet två unga kristna flickor som kidnappats och gifts bort efter att ha tvingats konvertera till islam.

Hon nämnde även de hädelselagar som existerar i Pakistan, trots utfästelser vid landets grundande om att alla medborgare skulle åtnjuta religionsfrihet.

– I dag finns det några grupper som utnyttjar lagarna, och därför vädjar jag till Pakistans premiärminister – särskit för offren för händelselagarna och för de flickor som tvingats konvertera – och ber honom att skydda minoriteterna, som också är pakistanska medborgare, sa hon enligt ACN.

Men läget för de händelseanklagade har knappast förbättrats i Pakistan. I början av året beslöt USA:s kommissionär för internationell religionsfrihet att särskilt ta sig an ett ärende i Pakistan som rör Ramza Bibi, en 55-årig sexbarnsmamma som tillhör de i landet illa sedda ahmadiyya-muslimerna.

Ramza Bibi sitter häktad åtalad för hädelse sedan april förra året, efter ett gräl som uppstod när hon ville veta varför en moské som inte tillhör ahmadiyya skickat tillbaka de pengar hon donerat. Trots att en bykommitte slog fast att det saknades bevis för hädelse, lyckades islamska lärde få en person som inte varit närvarande vid dispyten att vittna falskt, enligt den amerikanska kommissionärens hemsida.

Att Asia Bibi frikändes grundade sig i hög grad på att Högsta domstolen fann anklagelserna mot henne fulla av motsägelser och oegentligheter.

”Vad gäller den bevisning som åklagaren lagt fram för hädelsen som den åtalade ska ha begått, så har åklagaren kategoriskt misslyckats med att styrka sin sak bortom rimligt tvivel,” står det i domen.

Jag kunde aldrig tänka mig att jag vid min ålder skulle bli den internationella symbolen för kampen mot religiös extremism.

Vår tid måste få veta vad ordet kristen står för

Ledare Ordet kristen går att använda på många olika sätt. Vi talar om kristna personer, kristna länder,... onsdag 28/7 00:10

FN-konferens mot rasism ledde till ny våg av antisemitism

Israelkommentar Denna höst har det gått tjugo år sedan FN:s världskonferens mot rasism gick av stapeln i Durban,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier