Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Kristna i Nigeria har utsatts för flera attacker på sistone. Här syns gudstjänstdeltagare i en katolsk kyrka som utsatts för ett bombdåd av Boko Haram år 2014. Foto: Ben Curtis/AP/TT

Blodiga dåd mot kristna i Afrika

Sex personer uppges ha skjutits ihjäl under en gudstjänst i Burkina Faso i söndags. Nyligen ska också 17 personer ha dödats vid en barnvälsignelse i Nigeria. ”Attacker mot kristna har pågått i hundratals år, i tusentals år. Varje dag. I en eller annan form”, skriver människorättskämpen Nuri Kino.

Nyheter · Publicerad 15:00, 30 apr 2019

De hade just deltagit i en barnvälsignelseceremoni och hade nu samlats för att äta. Då stormade en grupp fulanimilitärer lokalen och började skjuta mot festdeltagarna. Christian Post skriver att 17 personer, däribland barn och mamman till den välsignade bebisen, dödades.

Enligt ordföranden för ett lokalt myndighetsråd i det nigerianska område där dådet ägde rum, gjorde de kristna inget för att provocera fram attacken.

– Tyvärr dödades de här personerna kallblodigt utan någon anledning, säger han enligt Christian Post.

Nu råder det även stor sorg bland kristna i Burkina Faso. I söndags dödades en pastor och fem gudstjänstdeltagare i en protestantisk kyrka i norra delen av landet, rapporterar Reuters.

Oidentifierade beväpnade män ska ha kommit på motorcyklar och därefter öppnat eld mot de kristna, skriver BBC och vidhåller att två av pastorns söner fanns bland dem som dödades.

Reuters påpekar att Burkina Faso har sett ett uppsving av islamistiskt våld det här året, vilket enligt nyhetsbyrån kan kopplas till militanta grupper i grannlandet Mali som vill utöka sitt inflytande.  

En som uppmärksammar dådet i Burkina Faso är journalisten och människorättskämpen Nuri Kino.

”Attacker mot kristna har pågått i hundratals år, i tusentals år. Varje dag. I en eller annan form”, skriver han på Facebook.

Nuri Kino tycker att det är hög tid att uppmärksamma våldet som sker mot kristna runt om i världen.

”Vi har slutat vara tysta”, skriver han.

Viktig strid för livet har inletts i USA

Ledare Krig inleds inte alltid med en stor smäll. Ibland smyger de i gång, tills det en dag står klart att man står mitt i en stor strid. Det är en sådan...