Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.
Psaltaren 139:16

Världen idag

Biskopen i Växjö välkomnar muslimska böneutrop i stan

Stiftelsen Växjös muslimer ansöker om att få ha böneutrop från moskén i stadsdelen Araby. Det är något som välkomnas av Växjö stifts biskop Fredrik Modéus.

Nyheter · Publicerad 17:04, 15 feb 2018

Varje fredag kan det snart höras ett tre minuter långt muslimskt böneutrop från den tillfälliga moskén i stadsdelen Araby i Växjö. Stiftelsen Växjö muslimer har nämligen lämnat in en ansökan till polisen om att få tillstånd till böneutropen. Det skriver bland annat SVT nyheter.

Böneutropen välkomnas av Växjö stifts biskop Fredrik Modéus.

”Det är naturligt i ett mångkulturellt och mångreligiöst samhälle att olika traditioner och religioner hörs, syns och samverkar för det goda samhället”, skriver han i ett Facebookinlägg.

Han påpekar att kyrkklockorna har ”ramat in dagen” i tusen år och att rätten att utöva sin tro är grundläggande i en demokrati.

Biskopen hänvisar även till Växjö stifts framtidsbild som bland annat innehåller formuleringen: ”I Växjö stift möter vi människor med annan tro respektfullt”.

”Jag välkomnar därför ansökan om böneutrop och hoppas att höra såväl kyrkklockor som böneutrop i vår stad”, avslutar Modéus.

Inlägget är inte längre offentligt på Facebook – detta på grund av grova kommentarer, meddelar Charlotte Granrot Frenberg, medieansvarig i stiftet – men biskopen står fortfarande för innehållet.

Reaktionerna på stiftelsens ansökan har varit många.

”Sverige är ett kristet land. Jag vill inte förbjuda muslimer att samlas till bön, eftersom vi har religionsfrihet, men böneutrop är att gå för långt”, skriver en person, enligt SVT.

”Kyrkor o dess klockor har vi haft i detta land i många hundra år och hör väl hemma”, skriver en annan och menar att detsamma inte gäller för böneutrop.

Andra menar att om kyrkklockor får ringa måste böne­utrop också få ske.

Det är naturligt i ett mångkulturellt och mångreligiöst samhälle att olika traditioner och religioner hörs, syns och samverkar för det goda samhället.

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker... torsdag 9/12 00:10

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill... torsdag 9/12 00:00

Mediers trovärdighet ifrågasätts efter avslöjande

USA. Många amerikaner frågar sig ifall de kan lita på sin morgontidning efter avslöjandet om de falska... torsdag 9/12 10:50

Bilda bokade satanistiskt band – backar efter kritik

Studieförbund. Studieförbundet Bilda, där en lång rad kristna aktörer är medlemmar, beslutade nyligen att avboka... torsdag 9/12 09:00

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Corona. Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta... torsdag 9/12 07:00

Låt oss vara ivriga att säga ja till Andens väg i och genom våra liv.

Inför söndag En väg tar oss till en destination. Alla vägar som vi använder dagligen har anlagts någon gång.... torsdag 9/12 00:00

Vi vet egentligen aldrig vad som ska hända i en bönestund.

Ledarkrönika I min ungdom hörde jag flera predikningar som hjälpte mig att förstå betydelsen av bön med... torsdag 9/12 00:00

Senaste nytt

    Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

    Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier