Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Biskopen i Växjö välkomnar muslimska böneutrop i stan

Stiftelsen Växjös muslimer ansöker om att få ha böneutrop från moskén i stadsdelen Araby. Det är något som välkomnas av Växjö stifts biskop Fredrik Modéus.

Nyheter · Publicerad 17:04, 15 feb 2018

Varje fredag kan det snart höras ett tre minuter långt muslimskt böneutrop från den tillfälliga moskén i stadsdelen Araby i Växjö. Stiftelsen Växjö muslimer har nämligen lämnat in en ansökan till polisen om att få tillstånd till böneutropen. Det skriver bland annat SVT nyheter.

Böneutropen välkomnas av Växjö stifts biskop Fredrik Modéus.

”Det är naturligt i ett mångkulturellt och mångreligiöst samhälle att olika traditioner och religioner hörs, syns och samverkar för det goda samhället”, skriver han i ett Facebookinlägg.

Han påpekar att kyrkklockorna har ”ramat in dagen” i tusen år och att rätten att utöva sin tro är grundläggande i en demokrati.

Biskopen hänvisar även till Växjö stifts framtidsbild som bland annat innehåller formuleringen: ”I Växjö stift möter vi människor med annan tro respektfullt”.

”Jag välkomnar därför ansökan om böneutrop och hoppas att höra såväl kyrkklockor som böneutrop i vår stad”, avslutar Modéus.

Inlägget är inte längre offentligt på Facebook – detta på grund av grova kommentarer, meddelar Charlotte Granrot Frenberg, medieansvarig i stiftet – men biskopen står fortfarande för innehållet.

Reaktionerna på stiftelsens ansökan har varit många.

”Sverige är ett kristet land. Jag vill inte förbjuda muslimer att samlas till bön, eftersom vi har religionsfrihet, men böneutrop är att gå för långt”, skriver en person, enligt SVT.

”Kyrkor o dess klockor har vi haft i detta land i många hundra år och hör väl hemma”, skriver en annan och menar att detsamma inte gäller för böneutrop.

Andra menar att om kyrkklockor får ringa måste böne­utrop också få ske.

Det är naturligt i ett mångkulturellt och mångreligiöst samhälle att olika traditioner och religioner hörs, syns och samverkar för det goda samhället.

Väntad åtgärd mot våldet – och ett oväntat förslag

Ledare Varje vecka nya bilder från det alltmer otrygga Sverige. Barn hamnar i korseld mellan kriminella.... lördag 24/7 00:00

FN-konferens mot rasism ledde till ny våg av antisemitism

Israelkommentar Denna höst har det gått tjugo år sedan FN:s världskonferens mot rasism gick av stapeln i Durban,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier