Andreas Holmberg, Svenska kyrkans biskop i Stockholm, säger att man ”under stor vånda” gått ut med direktiv till alla församlingar i Stockholms stift att inte kalla samman till gudstjänster i vanlig bemärkelse.
– Nu firar vi inte gudstjänst fysiskt tillsammans i våra kyrkorum tills vidare. Det är ett väldigt smärtsamt och svårt beslut, i synnerhet när det är påsk, som är den kristna kyrkans största högtid, säger han.
Många, men inte alla kyrkor, kommer ändå att ha öppet under påsken för att de som vill ska kunna komma in en stund, ungefär som under allhelgonahelgen, berättar han.
– Folk kan komma och gå som de vill, tända ett ljus, kanske sitta ner en stund. Det kanske spelas musik eller läses en dikt eller en bibeltext. Det kommer också att finnas möjlighet till samtal i många av våra kyrkor.
Dessutom kommer många församlingar inom Svenska kyrkan, liksom i andra samfund, att livesända eller spela in sina gudstjänster och lägga ut på nätet.
Åsa Nyström, biskop i Luleå, öppnar för att vanliga gudstjänster kommer att hållas på vissa platser.
– Luleå stift är en tredjedel av Sverige. Det betyder att det är stora ytor, inlandet är glest befolkat och där är det ofta långt mellan kyrkor. Alla kyrkoherdar har en känsla för hur många människor som brukar samlas och hur det har förändrats nu. Varje kyrkoherde kan göra en bedömning om man kan bjuda in till gudstjänst, säger hon.
Åsa Nyström bedömer att det är möjligt att hålla mindre gudstjänst om alla håller avstånden och psalmböckerna spritas. Ett annat alternativ är att ha flera kortare gudstjänster utspridda under dagen för att minimera risken för trängsel.
Luleå stift har tagit fram ett material som ska göra det möjligt att fira gudstjänst på egen hand hemma.
Johan Tyrberg, biskop i Lunds stift, menar att kyrkoherdarna lokalt har ett stort mandat att avgöra om en ”fysisk” gudstjänst kan hållas.
– I Lunds stift har vi i den ena änden av spektrat Sveriges tredje största stad och i den andra har vi Blekinge, som är en av Sveriges minst drabbade regioner under pandemin just nu. Det finns en väldig spridning inom stiftet, säger han.
Han framhåller att man försöker hålla kyrkorna öppna på dagtid så att man kan komma in och tända ett ljus eller be.