Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Birros krönika om Europakonferensen väcker reaktioner

Nyheter · Publicerad 00:00, 25 jul 2012

Krönikören Marcus Birro skriver i onsdagens Expressen om en "oförställd glädje" som han såg under sitt dagslånga besök på Livets ords Europakonferens. Krönikan har fått både positiva och negativa reaktioner.

Det var efter ett besök på Europakonferensen under tisdagen, där han också intervjuades i Världen idags monter, som Marcus Birro skrev en krönika i Expressen där han berättar att han "ser bara ren glädje, oförställd glädje hos barn och vuxna och jag antar att jag måste vara hjärntvättad eftersom det är Livets Ord som ordnar den här festivalen men när jag åker därifrån, känns det faktiskt inte som det är jag som är hjärntvättad."

Till Världen idag säger Marcus Birro att han har varit på många olika sorters festivaler genom åren och att han aldrig har varit i närheten av att se en sådan glädje och nykterhet som på Europakonferensen i Uppsala.
– Jag var där nästan hela dagen i tisdags och jag skrev om det jag såg. Ingen större tidning nämner ens denna konferens med enda rad, så jag passade på att skriva om den som ren upplysning, säger Marcus Birro.

På nättjänsten Twitter har krönikan fått både positiva och negativa reaktioner.
– Jag är förundrad att allt detta fortfarande är så extremt känsligt. Jag skrev ju bara om det jag själv såg med egna ögon. Jag blir lätt nedstämd av en del våldsamt hat jag får utstå. Men jag får också en hel del beröm och uppmuntran. Jag tänker fortsätta skriva om sådant som kostar mig anseende, säger Marcus Birro till Världen idag.

I slutet av texten skriver han: "Ingen har försökt pracka på mig någonting. Jag är inte medlem, inte övertalad, inte överöst med något annat än en ren och uppriktig glädje över att en del människor uppenbarligen kan ha kul utan att supa skallen i bitar."
Marcus Birro säger att svensk kristenhet är "fullständigt dränkt i fördomar från alla håll och kanter" och att han i flera år har blivit avrådd från att besöka Uppsala.
– Men jag följer mitt hjärta, sedan kan folk spänna vilka giftigbågar som helst. Mitt hjärta leder mig rätt, säger han.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

Nya dykningar vid Estonia ska ge kunskap om bildäcket

Estonia. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och... tisdag 30/5 20:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00