Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Billy Graham får staty i kongresshall – ersätter utpekad rasist

Evangelisten Billy Graham, som avled 2018, tar troligen plats i kongresshusets samling av statyer över framstående amerikaner. Där kommer han att ersätta en staty av en Vit makt-anhängare, uppger Baptist Press.

Nyheter · Publicerad 20:00, 10 aug 2020

Förra veckan godkände ett lagutskott i North Carolina en modell av statyn som föreställer den berömde evangelisten, som föddes på en bondgård i Charlotte i delstaten.

Skulptören Chas Fagan kommer nu att börja arbeta med en modell i verklig storlek, som sedan måste godkännas av ett kongressutskott. Chas Fagan är skulptören bakom flera statyer av religiösa ledare, så som påve Johannes Paulus II och Moder Teresa.

Statysamlingen i kongresshuset Kapitolium, National Statuary Hall, består av 100 statyer, föreställande två framstående amerikaner från varje delstat. En av statyerna som representerar North Carolina föreställer Charles Aycock (1859-1912), en tidigare guvernör och förkämpe för vit dominans, eller vit makt.

Han var en av ledarna bakom ett rasuppror, eller en kupp, i staden Wilmington 1898, då ett lokalt styre bestående av afroamerikaner störtades och ersattes av vita tjänstemän. North Carolinas andra staty föreställer Zebulon Vance (1830-1894), en tidigare guvernör och amerikansk senator, liksom tidigare officer i sydstatsarmén.

Efter upploppen och diskussionerna i kölvattnet av George Floyds död har det rests krav på att statyer av slavägare eller kända rasister tas bort. I fallet med Charles Aycock har både North Carolina och Vita huset önskat få bort statyn från kongresshuset.

Det kan därför verka lite väl lägligt att North Carolina tar detta beslut nu. Men tanken på att resa en staty över Billy Graham i den amerikanska huvudstaden har länge haft brett stöd.

Den tidigare North Carolina-senatorn Dan Soucek talade sig varm för en sådan redan 2015, då Billy Graham fortfarande levde. Och direkt efter evangelistens död påskyndades processen ytterligare.

– Ur en kristen religiös synpunkt är Billy Graham en obestridig världsomspännande ikon, sa Dan Soucek då.

Han hänvisade bland annat till de sex årtionden som Billy Graham legat på Gallups tio-i-topp-lista över världens mest beundrade människor.

Statyn kommer att föreställa Billy Graham så som han såg ut på 1960-talet. Den beräknas kosta 650 000 dollar – pengar som samlas in genom Billy Graham Evangelistic Association, i samarbete med North Carolina. Inga federala medel anslås för arbetet.

Enligt evangelistens son Franklin Graham hade Billy Graham själv inte sagt att han önskade någon staty.

– Min far skulle vara väldigt glad över att människor tänkte på honom på det här sättet. Men han ville att människor skulle ära Gud, inte honom, säger han.

Min far skulle vara väldigt glad över att människor tänkte på honom på det här sättet. Men han ville att människor skulle ära Gud, inte honom.

Infiltration mest effektivt mot religion

Ledare Mitt i högsommaren släpptes de nya resultaten från världens största undersökning av människors... lördag 19/9 00:00

Kristna i Dalsland sprider hopp med Jesuskampanj

Mellerud. Kampanjen ”Jesus till Dalsland” är inne på det tredje av sex planerade år. Just nu är Mellerud i... söndag 20/9 11:00

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...