Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Bildts nya apartheid-attack mot Israel sågas: Spårat ur

Carl Bildt har de senaste åren höjt tonläget rejält mot Israel och judiska intressegrupper har beskrivit vissa av hans utspel som direkt antisemitiska. Bildt sprider nu ännu en text där Israels regering beskrivs som rasister och fascister som förstör demokratin. Det har fått Israels ambassadör i Sverige att reagera.

Nyheter · Publicerad 07:00, 16 aug 2023

Det är en opinionsartikel av Benjamin Pogrund i israeliska tidningen Haaretz som Bildt nu sprider på X. I den beskylls det nuvarande israeliska styret bestå av rasister och fascister och Israel hävdas vara en apartheidstat i likhet med vad Sydafrika tidigare var, ett land Pogrund växt upp i.

Samme Pogrund skrev så sent som 2017 en text där han menade att Israel inte på något sätt kan jämföras med Sydafrika och att målet med apartheidanklagelserna ytterst är att eliminera Israels existens. En hållning han nu alltså svängt 180 grader ifrån.

Bildt har vid flera tillfällen tidigare anslutit sig till de idéer som bojkottrörelsen mot Israel driver. Han skrev på samma plattform i våras att landet är en ”fullständig apartheidstat” och att Israel som en sådan ”inte kan överleva”.

2021 liknade Bildt en israelisk polisoperation i Al Aqsa-moskén med att ”skicka in nazister i Vatikanen”. Då, liksom nu, menar flera judiska grupper att Bildt rör sig allt närmare en antisemitisk hållning.

”De här påståendena har spårat ur”, menar debattören Daniel Schatz på X.

Och Israels ambassadör i Sverige, Ziv Nevo Kulman, skriver också han ett svar:

”Israel må inte vara perfekt, men ett land där den 21% stora arabiska minoriteten kan rösta och åtnjuter lika rättigheter, kan inte påstås vara en apartheidstat. Att kritisera Israel är legitimt. Att i årtionden vara besatt av det får mig att undra…”, skriver han i en tydlig passning till Bildt.

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00