Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Ett kristet studieförbund som Bilda bör inte ge plats åt ett band som glorifierar satanism, menar personer som var kritiska till att studieförbundet skulle ha ett samarbete med bandet Dimmu Borgir. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix/TT

Bilda bokade satanistiskt band – backar efter kritik

Studieförbundet Bilda, där en lång rad kristna aktörer är medlemmar, beslutade nyligen att avboka en föreläsningsturné med musiker från ett black metal-band. Orsaken är grova låttexter om att bränna kyrkor och att plåga kristnas kroppar och själar.

Det hela har lett till en diskussion om hur stark den kristna profilen i studieförbundet egentligen är.

Nyheter · Publicerad 09:00, 9 dec 2021

Bilda, som bland annat har Pingst FFS, Katolska kyrkan och EFK som medlemmar, hade planerat för föreläsningar på flera platser med musikerna Victor Brandt och Daray Brzozowski, som båda spelar i det norska black metal-bandet Dimmu Borgir. Men när några av texterna i Dimmu Borgirs sånger blev kända bland medlemsorganisationerna väckte det reaktioner.

I låten ”Tormentor of christian souls” (ung ”Plågare av kristna själar”) finns till exempel många grova formuleringar med beskrivningar av tortyr, våldtäkt, kyrkbränningar och att finna tillfredsställelse i att försöka förgöra kristnas själar.

– Det stämmer att en planerad föreläsningsturné har väckt reaktioner, inte på grund av arrangemangets utformning utan på grund av kopplingen till vissa låttexter som uttrycker hot och förakt mot kristna och kyrkor. Det stämmer också att vi i rådande läge inte planerar att genomföra arrangemanget, säger Bildas kommunikationschef Maria Ekelund till bloggen Bara Metal.

Beslutet att i nuläget inte genomföra turnén fattades av Bildas ledning och man säger sig nu vilja ta ett steg tillbaka och diskutera hur man ska förhålla sig när sådana här situationer uppstår och vad som kan rymmas inom Bildas verksamhet.

Bildas besked har i sin tur fått black metal-fans att reagera starkt och på sociala medier uttrycker många hat mot medlemskyrkor i studieförbundet och ställer sig bakom det man menar ska ses som fiktiva texter. Och i en ledare i Sundsvalls Tidning kopplas Bildas avbokning till ”moralpanik”.

Den kristna debattören PO Flodström menar i stället i en debattartikel i Dagen att protesterna mot Bildas beslut bör fungera som en varningssignal. Han påminner om att studieförbundet själva på sin webbplats skriver att de med kristen livsåskådning som grund ska bedriva folkbildningsarbete.

Hur stark är den kristna profilen ”då det tycks dyka upp som en blixt från klar himmel bland andra av Bildas samverkanspartner med bojkottsupprop som följd av att det inte ligger i linje med Bildas uppdrag att anordna turnéer tillsammans med satanister?” undrar han.

Bildas förbundsrektor Samuel Gustafsson säger till Dagen att man nu ska ha fördjupade samtal om hur man kan rymma en mångfald av bildning och kultur och samtidigt vara trygga i vad man ska och inte ska göra.

“Den kristna livsåskådningen är grunden för allt vårt folkbildningsarbete inom Bilda liksom folkbildningens grundsyn, som bland annat innebär att verksamheten ska vara fri och frivillig och öppen för alla.”

Fullsatt när musikal om Jesus spelas i Jönköping i helgen

Församling. 1 200 biljetter är sålda när musikalen Jag är, om Jesu sista tid i livet, i helgen sätts upp i en... lördag 1/4 10:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Politiker bjuder in till bön utanför Finlands riksdag

Helsingfors. Finländske kristdemokraten Antero Laukkanen lämnar riksdagen efter valet på söndag. Dagen före... lördag 1/4 07:00

Firar födelsedagen med att släppa ny musik

Världen idag gratulerar. Tomas Enochsson har på senare tid i livet återupptagit sin musikkarriär. Nu firar han sin 70-årsdag... lördag 1/4 00:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00