Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Bidens regering vill stoppa migranter vid Mexikogräns

USA:s regering föreslår tuffare restriktioner mot asylsökande som vill ta sig över landets södra gräns. Förslaget kritiseras av människorättsorganisationer.

– Det här asylförbudet är i sin kärna Trumps asylförbud under ett annat namn, säger människorättsaktivisten Anu Joshu.

Nyheter · Publicerad 10:00, 24 feb 2023

Världen idag har tidigare berättat om det kaos som uppstått vid USA:s södra gräns sedan Joe Biden blev president.

– Många uppfattade det nog som att det skulle bli lättare att komma in i USA när Trumps hårda tid var över, har Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, sagt.

Joe Bidens regering vill nu, när kontroller som införts på grund av coronapandemin tas bort, parera en väntad ökning av antalet asylsökande. Regeringen föreslår därför hårdare regler för asylsökande söderifrån.

Enligt förslaget ska de som tar sig över gränsen helt enkelt inte längre vara berättigade till asyl. I stället måste de först ansöka på nätet via en app, eller först ansöka om asyl i ett land de passerar på vägen till USA:s gräns.

Reglerna är preliminära under 30 dagar, då kommentarer till förslaget ska samlas in.

Förespråkare för migranters rättigheter säger att de nya reglerna är omänskliga och olagliga, och att de liknar de tuffa asylförbud som expresidenten Donald Trump försökte införa 2018–2019, men som stoppades i domstol.

– Det här asylförbudet är i sin kärna Trumps asylförbud under ett annat namn, säger Anu Joshu vid den ansedda medborgarrättsorganisationen ACLU.

Varje månad försöker runt 200 000 människor ta sig över gränsen från Mexiko till USA. De flesta av dem är från Central- och Sydamerika.

De nya reglerna tillämpar ett system som redan gäller för migranter från Ukraina, Venezuela, Kuba, Nicaragua och Haiti, som måste ansöka via appen och boka ett möte med immigrationstjänstemän. Om de inte gör det har de inte rätt att söka asyl.

De nya reglerna är tänkta att gälla i två år.

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00