Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

USA: justitieminister Merrick Garland (t h) är rädd att fler delstater kommer följa i Texas spår när det gäller abortlagstiftning. Även president Joe Biden (t v) är kritisk till lagen. Foto: Susan Walsh/AP/TT

Biden-regering tar strid mot Texas abortlag

USA:s justitiedepartement stämmer delstaten Texas. Beskedet kommer sedan president Joe Biden meddelat att han kommer att göra allt för att utmana delstatens nya abortlag.

Nyheter · Publicerad 13:17, 13 sep 2021

Justitieminister Merrick Garland presenterade på en presskonferens flera anledningar till stämningen. Men den främsta anledningen är att Texas abortlag, enligt Garland, bryter mot den amerikanska konstitutionen.

– Den uppenbara och uttryckligen erkända avsikten med detta lagstadgade system är att hindra kvinnor från att utöva sina konstitutionella rättigheter, sade Garland enligt Reuters.

Garland sade också att det kan hända att fler delstater följer efter Texas, och att Bidens regering vill försöka stävja sådana försök.

Bidenregeringen och justitiedepartementet väljer därmed en rättslig väg för att stoppa lagen.

Tidigare har en oenig högsta domstol valt att inte blockera lagen.

Den nya lagen innebär i princip ett förbud mot alla aborter efter sjätte graviditetsveckan, en tidpunkt då läkare brukar kunna uppfatta hjärtslag hos fostret. Lagen innebär att privatpersoner kan anmäla och stämma utförare av aborter.

Det finns de som tror att lagen i Texas kan utmana rätten till fri abort som fastslogs i fallet Roe mot Wade i Högsta domstolen för snart 50 år sedan.

President Joe Biden har tidigare gett i uppdrag åt experter i Vita huset att utvärdera ”juridiska verktyg” för att stoppa systemet i Texas, rapporterar NBC News.

Sverige nobbar FN-konferens: ”Antisemitiska inslag”

FN. Sverige var ett av flera länder som avstod från att uppmärksamma 20-årsjubileet av den första,... lördag 25/9 12:00

Känd diakon beskylls för judehat

Tro och solidaritet. Anna Ardin, diakon inom Equmeniakyrkan och ledamot i förbundsstyrelsen för socialdemokratiska Tro... lördag 25/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier