Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er.
Johannesevangeliet 15:13–14

Världen idag

Bibelappar försvann från App Store i Kina

Flera bibelappar och en koran-app har försvunnit från datorföretaget Apples kinesiska App Store, något som ska ha skett i enlighet med den kinesiska regimens krav.

Apple anklagas nu för att springa den kinesiska regimens ärenden.

Nyheter · Publicerad 21:00, 20 okt 2021

Kinas myndigheter hävdar att bibelappar och koran-appar strider mot lagar som förbjuder användningen av religiösa texter och material, skriver CBN News.

Ett företag som ska fått information av Apple om att de behövde ett särskilt tillstånd för att distribuera sin bibelapp är företaget Olive Tree, som känt sig tvingad att ta bort sin app.

– Vi ser just nu över kraven för att få det tillstånd som behövs, med förhoppningen att kunna återställa vår app på Kinas App Store och fortsätta distribuera Bibeln över hela världen, säger en talesperson för Olive Tree till Washington Examiner.

Andra företags bibelappar och koran-appar har tagits bort från App Store, uppger CBS.

– Apple håller just nu på att förvandlas till Pekings censurbyrå, kommenterar Benjamin Ismail på sajten Apple Censorship till BBC.

Tidigare har Apple i Kina filtrerat bort appar som bland annat nämner massakern på Himmelska fridens torg och tibetansk eller taiwanesisk självständighet, skriver Svenska Dagbladet. Tidningen har intervjuat statsvetaren  Espen Geelmuyden Rød, som forskar om diktaturer och internet vid Uppsala universitet.

– De stora auktoritära länderna som Kina och Ryssland censurerar inte bara själva, utan pressar också stora företag att göra det. Många är kanske förvånade över att företagen accepterar det, men de behöver tjäna sina pengar, säger han till SvD.

Apple har inte gett någon officiell kommentar till anklagelserna, men skriver i sitt policydokument för mänskliga rättigheter att ”vi måste följa lokala regler, och ibland är det komplexa frågor där vi kanske inte håller med myndigheterna”.

Apple håller på att bli Pekings censurbyrå.

En nystart för Sverige – eller en smart uppstart på valrörelsen?

Ledare Så fick Sverige en ny regering och det politiska kaoset är för tillfället avvärjt. En... torsdag 2/12 00:10

Folkmord i Xinjiang bäddar för hård dom

Ledare Att Kinas president, Xi Jinping, nu formellt kan knytas till interneringslägren för uigurer kom... torsdag 2/12 00:10

Varje cell kommer att fortsätta hävda att vi är antingen man eller kvinna.

Ledarkrönika Man kan säga mycket om den nyliga debattartikeln i Expressen där företrädare för Liberala... torsdag 2/12 00:09

Gud är inte längre bort än att han sträcker ut sin hand till dig när du ropar.

Inför söndag Den här söndagen har kyrkoårstemat ”Guds rike är nära”. Tänker vi i tid, eller rum? Tänk, vad det... torsdag 2/12 00:00

Levande ljus är inte den största brandrisken

Säkerhet. Advent är här, en hektisk tid för brandkår och räddningstjänst. Men tvärtemot vad många tror är det... torsdag 2/12 05:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier