Lova Herren, alla hednafolk, prisa honom, alla folk! Ty hans nåd är väldig över oss, och Herrens sanning varar i evighet. Halleluja!
Psaltaren 117:1–2

Världen idag

Bibelappar försvann från App Store i Kina

Flera bibelappar och en koran-app har försvunnit från datorföretaget Apples kinesiska App Store, något som ska ha skett i enlighet med den kinesiska regimens krav.

Apple anklagas nu för att springa den kinesiska regimens ärenden.

Nyheter · Publicerad 21:00, 20 okt 2021

Kinas myndigheter hävdar att bibelappar och koran-appar strider mot lagar som förbjuder användningen av religiösa texter och material, skriver CBN News.

Ett företag som ska fått information av Apple om att de behövde ett särskilt tillstånd för att distribuera sin bibelapp är företaget Olive Tree, som känt sig tvingad att ta bort sin app.

– Vi ser just nu över kraven för att få det tillstånd som behövs, med förhoppningen att kunna återställa vår app på Kinas App Store och fortsätta distribuera Bibeln över hela världen, säger en talesperson för Olive Tree till Washington Examiner.

Andra företags bibelappar och koran-appar har tagits bort från App Store, uppger CBS.

– Apple håller just nu på att förvandlas till Pekings censurbyrå, kommenterar Benjamin Ismail på sajten Apple Censorship till BBC.

Tidigare har Apple i Kina filtrerat bort appar som bland annat nämner massakern på Himmelska fridens torg och tibetansk eller taiwanesisk självständighet, skriver Svenska Dagbladet. Tidningen har intervjuat statsvetaren  Espen Geelmuyden Rød, som forskar om diktaturer och internet vid Uppsala universitet.

– De stora auktoritära länderna som Kina och Ryssland censurerar inte bara själva, utan pressar också stora företag att göra det. Många är kanske förvånade över att företagen accepterar det, men de behöver tjäna sina pengar, säger han till SvD.

Apple har inte gett någon officiell kommentar till anklagelserna, men skriver i sitt policydokument för mänskliga rättigheter att ”vi måste följa lokala regler, och ibland är det komplexa frågor där vi kanske inte håller med myndigheterna”.

Apple håller på att bli Pekings censurbyrå.

Allt färre utvägar för trängd Putin när även vänner börjar svika

Ledare Insatserna har den senaste veckan höjts i Ukrainakriget. Ryssland mobiliserar för en ökad... fredag 7/10 00:10

Politiska regimskiftet kan bli ett öppnat fönster från Herren

Gästledare Sverige har haft ett socialdemokratiskt regeringsinnehav i ungefär hundra år, med några kortare... torsdag 6/10 00:10

Förr i tiden var Sverige kallt och dragigt

Vi står inför en vinter med skyhöga elpriser. Är det kanske läge att snegla bakåt i historien för... fredag 7/10 04:00

SD-topp vill avskaffa diskrimineringslagen – ”exkluderar grupper”

Sverigedemokraterna. Diskrimineringslagen borde utredas och möjligen avskaffas. Det hävdar SD-toppen Richard Jomshof som... torsdag 6/10 21:00

Nepal behöver fler ledare för skörden

Missionsglimten Doften av kaffe och mat och en känsla av förväntan ligger i luften när jag stiger in i festlokalen... fredag 7/10 00:00

Ett enat rop stiger i Sverige

Bönekrönika Jag längtar efter väckelse. Jag längtar efter att på plats efter plats få höra vittnesbörden om hur... torsdag 6/10 00:00

Värdekonservativt Lettland ratade ryskvänligt parti

Nyhetskommentar Det innebär en jätteskräll att det som i flera val varit Lettlands största parti – det ryskvänliga...
Följ Världen idag i sociala medier