Den rättfärdiges frukt är ett livets träd, den som vinner själar är vis.
Ordspråksboken 11:30

Världen idag

Betelskeppet fick ny kajplats i Göteborg

För fyra år sedan blev det kristna härbärget Betelskeppet uppsagda från sin kajplats vid Gullbergskajen i Göteborg.Efter många turer och ett överklagat bygglov har verksamheten nu blivit anvisad en ny kajplats.

Nyheter · Publicerad 08:41, 7 jan 2019

– Det blev en tidig julklapp, vi fick reda på det precis innan jul. Det är många som har bett och vi är jätteglada, säger Niclas Asteberg, som är arbetsledare på Betelskeppet, ett drogfritt boende för hemlösa på kristen grund.

Verksamheten drivs av föreningen Linnéahuset och man hjälper mellan 350 och 400 personer per år. Skeppet har 45 rum med helpension och där serveras 50 000 måltider per år.

Anledningen till att skeppet inte får ligga kvar där det ligger i dag, är bygget av den nya Hisingsbron som ska starta i början på 2020.

– Senast då måste vi vara borta. De säger att det blir för höga bullernivåer här då.

År 2017 fick man ett tidsbegränsat bygglov framför SVT-huset på Hisingen, men där låg även ett företag som överklagade och fick rätt.

– Alla tycker att boenden för psykiskt sjuka, hemlösa och ensamkommande är jättebra, men ”inte nära mig”. Det har varit tufft och sett väldigt mörkt ut, säger Niclas Asteberg.

Tjänstemännen hittade ingen kajplats och anvisade i stället en fastighet som hade blivit mycket dyrare att hyra. Men plötsligt löste det sig.

– Det känns fantastiskt bra. Gud kan både öppna och stänga dörrar och jag är jätteglad att vi får behålla båten. Den är i princip jämt full och passar väldigt bra för verksamheten.

Niclas Asteberg förklarar att många av klienterna har bekymmer med droger. Närheten ombord gör det lätt att hålla koll på att inget sådant förekommer på båten.

Den nya kajplatsen ligger också på Hisingen, i ett lugnt område med bra kommunikationer

Nu ska en ny bygglovsansökan göras och vatten, avlopp, el, tele och internet ska ordnas.

– Vi har fått en jättefin plats med kiosker i närheten. Det ligger inte så många företag i närheten och vi har goda förhoppningar att lyckas den här gången.

Det nuvarande Betelskeppet är det sjunde i ordningen och det har blivit lite av en institution i Göteborg.

– Vi har frivillig morgon- och kvällsandakt och atmosfären präglas av värme, respekt, kärleksfullhet och nåd. Det är sällan bråk och stök, säger Niclas Asteberg.

Alla tycker att boenden för psykiskt sjuka, hemlösa och ensamkommande är jättebra, men ”inte nära mig”.

Historia

Betelskepps-missionen startade i New Yorks hamn på 1840-talet, i samband med de metodistiska och baptistiska väckelserna i England och Amerika.

I början av 1900-talet kom ”Den Kristliga Betelskepps-missionen för sjömän” till Göteborg genom omvända svenska sjömän som varit i New York. Sedan dess har verksamheten funnits på båtar och pråmar runt om i Göteborgs hamn.

1986 tog Föreningen Linnéahuset över verksamheten på villkoret att de skulle fortsätta med gratis soppserveringar och hjälpa hemlösa.

Källa: www.betelskeppet.se

Stoppa alla svenska skattepengar som göder det palestinska hatet

Gästledare Itamar Marcus, grundaren av organisationen Palestinian Media Watch, som granskar det som sägs i... tisdag 21/3 00:10

Ta emot Guds vapenrustning

Bönekrönika Gud är alltid och alltigenom god. Djävulen är alltid och alltigenom ond. Jesus kom för att vi... tisdag 21/3 00:00