När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Betelskeppet fick ny kajplats i Göteborg

För fyra år sedan blev det kristna härbärget Betelskeppet uppsagda från sin kajplats vid Gullbergskajen i Göteborg.Efter många turer och ett överklagat bygglov har verksamheten nu blivit anvisad en ny kajplats.

Nyheter · Publicerad 08:41, 7 jan 2019

– Det blev en tidig julklapp, vi fick reda på det precis innan jul. Det är många som har bett och vi är jätteglada, säger Niclas Asteberg, som är arbetsledare på Betelskeppet, ett drogfritt boende för hemlösa på kristen grund.

Verksamheten drivs av föreningen Linnéahuset och man hjälper mellan 350 och 400 personer per år. Skeppet har 45 rum med helpension och där serveras 50 000 måltider per år.

Anledningen till att skeppet inte får ligga kvar där det ligger i dag, är bygget av den nya Hisingsbron som ska starta i början på 2020.

– Senast då måste vi vara borta. De säger att det blir för höga bullernivåer här då.

År 2017 fick man ett tidsbegränsat bygglov framför SVT-huset på Hisingen, men där låg även ett företag som överklagade och fick rätt.

– Alla tycker att boenden för psykiskt sjuka, hemlösa och ensamkommande är jättebra, men ”inte nära mig”. Det har varit tufft och sett väldigt mörkt ut, säger Niclas Asteberg.

Tjänstemännen hittade ingen kajplats och anvisade i stället en fastighet som hade blivit mycket dyrare att hyra. Men plötsligt löste det sig.

– Det känns fantastiskt bra. Gud kan både öppna och stänga dörrar och jag är jätteglad att vi får behålla båten. Den är i princip jämt full och passar väldigt bra för verksamheten.

Niclas Asteberg förklarar att många av klienterna har bekymmer med droger. Närheten ombord gör det lätt att hålla koll på att inget sådant förekommer på båten.

Den nya kajplatsen ligger också på Hisingen, i ett lugnt område med bra kommunikationer

Nu ska en ny bygglovsansökan göras och vatten, avlopp, el, tele och internet ska ordnas.

– Vi har fått en jättefin plats med kiosker i närheten. Det ligger inte så många företag i närheten och vi har goda förhoppningar att lyckas den här gången.

Det nuvarande Betelskeppet är det sjunde i ordningen och det har blivit lite av en institution i Göteborg.

– Vi har frivillig morgon- och kvällsandakt och atmosfären präglas av värme, respekt, kärleksfullhet och nåd. Det är sällan bråk och stök, säger Niclas Asteberg.

Alla tycker att boenden för psykiskt sjuka, hemlösa och ensamkommande är jättebra, men ”inte nära mig”.

Historia

Betelskepps-missionen startade i New Yorks hamn på 1840-talet, i samband med de metodistiska och baptistiska väckelserna i England och Amerika.

I början av 1900-talet kom ”Den Kristliga Betelskepps-missionen för sjömän” till Göteborg genom omvända svenska sjömän som varit i New York. Sedan dess har verksamheten funnits på båtar och pråmar runt om i Göteborgs hamn.

1986 tog Föreningen Linnéahuset över verksamheten på villkoret att de skulle fortsätta med gratis soppserveringar och hjälpa hemlösa.

Källa: www.betelskeppet.se

Nye försvarsministern konfronterar EU

Israelkommentar Naftali Bennet har inte suttit mer än fyra veckor i försvarsministerstolen, men har redan lyckats utmärka sig på flera områden. För ett par veckor... onsdag 11/12 00:20

Abortfrågan lyftes fram inför torsdagens ”brexitval”

Nyhetskommentar Brittiska valrörelsen. Brexitfrågan dominerar inför torsdagens brittiska underhusval, det vill säga frågan huruvida ett utträde ur Europeiska unionen (EU) till sist ska bli... onsdag 11/12 00:10

Solen gick ner för sista gången

Vardag I går, tisdag, gick solen upp över Kiruna för sista gången. I år. Nu råder polarnatt fram tills efter nyår. onsdag 11/12 11:00

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00

Företagande kan vara ett sätt att manifestera Guds rike.

Arbetslivskrönika Samhället har förändrats enormt de sista tvåhundra åren. Det gör att kyrkans roll i samhället också måste förändras. Evangeliets budskap är... onsdag 11/12 00:00

Att skiljas från sina föräldrar är bland det mest traumatiska man kan uppleva.

Samhällskrönika I Bris årsrapport från 2018 konstateras att kontakterna med dem blir allt fler, och allvarsgraden i samtalen ökar. 28 000 kontakter med barn i åldern... tisdag 10/12 00:10

Isbrytarna är redo för vintern

Vardag Den riktiga vintern nalkas, också för landets isbrytare. Sjöfartsverket har utfärdat isklassningsrestriktioner som gäller från och med idag, lördag,... måndag 9/12 07:00
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Företagande kan vara ett sätt att manifestera Guds rike.

Arbetslivskrönika Samhället har förändrats enormt de sista tvåhundra åren. Det gör att kyrkans roll i samhället också måste förändras. Evangeliets budskap är...

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

Församlingsliv Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton...