På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Beslut om fler sena aborter togs nattetid

Det franska parlamentets andra kammare, nationalförsamlingen, har röstat igenom en lagändring som tillåter abort av psykosociala skäl ända fram till slutet av graviditeten.

Knappt en femtedel av ledamöterna var på plats när förslaget röstades genom, före gryningen en lördagsmorgon mitt i semestertiden.

Nyheter · Publicerad 16:16, 21 aug 2020

I Frankrike har kvinnor rätt till fri abort före utgången av tolfte graviditetsveckan. Dessutom kan en kvinna ansöka om abort ”av medicinska skäl” utan tidsbegränsning, i fall av obotlig fosterskada eller då graviditeten kan anses hota kvinnans hälsa. I det senare fallet måste ärendet prövas av en grupp sakkunniga.

Enligt förespråkarna av den lagändring som antogs den 1 augusti har läkare runt om i landet olika synpunkter på vad som skulle kunna utgöra hot mot kvinnors hälsa, vilket gör att tillgången till abort blir ojämlik. Därför vill man nu förtydliga att en kvinnas hälsa ska kunna anses vara hotad till följd av ”psykosocial nöd”.

Under debatten i parlamentet påpåkade flera ledamöter att läkare redan i dag måste ta kvinnans mentala hälsa i beaktande när de får in en begäran om abort av medicinska skäl, och att det därför inte handlar om att ändra lagen, utan att följa den.

Ändå godkändes lagändringen, med 60 röster mot 37. Bara 101 av 577 ledamöter deltog i omröstningen, som inte bara skedde mitt i semesterperioden, utan också vid 4-tiden på morgonen, i slutet av en lång debatt om en rad bioetiska lagförslag.

I samma omröstning, skriver den svenska pro life-organisationen Respekt, antogs förslag om statligt finansierad provrörsbefruktning för lesbiska par och ensamstående, samt om tillstånd för att skapa genetiskt modifierade embryon och hybrider som tas fram genom att införa mänskliga stamceller i djurembryon.

Lagförslaget går nu tillbaka till överhuset, senaten, för en andra behandling. Ett utskott med ledamöter från både nationalförsamlingen och senaten tar sedan upp det nya förslaget för omröstning, enligt brittiska Christian Institute. Om ledamöterna inte kan enas, är det nationalförsamlingens beslut som gäller.

Enligt den franska nyhetstidningen LCI utförs i dag uppemot 230 000 aborter i Frankrike årligen, varav 200–300 är aborter som utförts ”av medicinska skäl”. 

I Sverige är abort efter vecka 18 tillåtet endast om det finns ”synnerliga skäl”. Ett sådant kan vara att den gravida kvinnan har svåra sociala problem. Men även i dessa fall är sista dagen för abort är 21 veckor och sex dagar.

En stat får inte pressa sina medborgare till att ljuga

Ledare En lärare på Sol­viks­skolan i Järna blev nyligen uppsagd från sin tjänst på grund av sin vägran... tisdag 11/5 00:10

Nationalister band ris för egen rygg

Ledare Efter torsdagens val till provinsförsamlingen i Skottland står nu klart att Skotska... tisdag 11/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier