Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

Beslut om fler sena aborter togs nattetid

Det franska parlamentets andra kammare, nationalförsamlingen, har röstat igenom en lagändring som tillåter abort av psykosociala skäl ända fram till slutet av graviditeten.

Knappt en femtedel av ledamöterna var på plats när förslaget röstades genom, före gryningen en lördagsmorgon mitt i semestertiden.

Nyheter · Publicerad 16:16, 21 aug 2020

I Frankrike har kvinnor rätt till fri abort före utgången av tolfte graviditetsveckan. Dessutom kan en kvinna ansöka om abort ”av medicinska skäl” utan tidsbegränsning, i fall av obotlig fosterskada eller då graviditeten kan anses hota kvinnans hälsa. I det senare fallet måste ärendet prövas av en grupp sakkunniga.

Enligt förespråkarna av den lagändring som antogs den 1 augusti har läkare runt om i landet olika synpunkter på vad som skulle kunna utgöra hot mot kvinnors hälsa, vilket gör att tillgången till abort blir ojämlik. Därför vill man nu förtydliga att en kvinnas hälsa ska kunna anses vara hotad till följd av ”psykosocial nöd”.

Under debatten i parlamentet påpåkade flera ledamöter att läkare redan i dag måste ta kvinnans mentala hälsa i beaktande när de får in en begäran om abort av medicinska skäl, och att det därför inte handlar om att ändra lagen, utan att följa den.

Ändå godkändes lagändringen, med 60 röster mot 37. Bara 101 av 577 ledamöter deltog i omröstningen, som inte bara skedde mitt i semesterperioden, utan också vid 4-tiden på morgonen, i slutet av en lång debatt om en rad bioetiska lagförslag.

I samma omröstning, skriver den svenska pro life-organisationen Respekt, antogs förslag om statligt finansierad provrörsbefruktning för lesbiska par och ensamstående, samt om tillstånd för att skapa genetiskt modifierade embryon och hybrider som tas fram genom att införa mänskliga stamceller i djurembryon.

Lagförslaget går nu tillbaka till överhuset, senaten, för en andra behandling. Ett utskott med ledamöter från både nationalförsamlingen och senaten tar sedan upp det nya förslaget för omröstning, enligt brittiska Christian Institute. Om ledamöterna inte kan enas, är det nationalförsamlingens beslut som gäller.

Enligt den franska nyhetstidningen LCI utförs i dag uppemot 230 000 aborter i Frankrike årligen, varav 200–300 är aborter som utförts ”av medicinska skäl”. 

I Sverige är abort efter vecka 18 tillåtet endast om det finns ”synnerliga skäl”. Ett sådant kan vara att den gravida kvinnan har svåra sociala problem. Men även i dessa fall är sista dagen för abort är 21 veckor och sex dagar.

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Klimat i hetluften verkar inte hjälpa miljöpartier

Politik. Klimatfrågan lyfts ofta fram i medierapporteringen och är viktig för många väljare, men... söndag 19/9 12:00

Ryska valet inte spännande förrän efteråt: ”Riggat system”

Politik. En del vill inte ens se röstningen till Rysslands parlament som ett val, andra kallar det fars. Men... lördag 18/9 20:00

IMF-chefen anklagas för Kina-påtryckningar

Utredning. Världsbankens ledning pressade sin personal att skönmåla Kina när de skulle göra rankinglistan... lördag 18/9 16:00

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika lördag 18/9 00:00

Allt fler kommuner drar in stöd till religiösa aktörer

Kartläggning. Allt fler kommuner drar in bidrag till föreningar med religiös huvudman, oavsett om verksamheten... lördag 18/9 12:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier