Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

I ett Youtubeklipp vädjar Sebastian Stakset till landets kyrkor att hjälpas åt att öppna hem för missbrukare, snarare än att lita till staten. Foto: Karin Wesslén/TT

Ber kyrkan ta bollen inom missbruksvård

Sverige kyrkor måste tar initiativet inom missbruksvården. Det säger Sebastian Stakset i ett timslångt inlägg på Youtube som han kallat ”En vädjan till kyrkorna i Sverige”.

Om alla samarbetar tror han att tio behandlingshem skulle kunna öppna inom de närmaste två åren.

Nyheter · Publicerad 20:00, 28 dec 2020

I videon talar Sebastian Stakset – musiker, författare och evangelist – om det han kallar ”elefanten i rummet”: missbrukarna som stat och kommuner inte längre köper in behandlingsplatser åt.

– Det har aldrig funnits så mycket droger i Sverige som det finns i dag, det har aldrig funnits så många missbrukare, säger han.

– Ändå skalar man ner den här verksamheten och säger att det är öppenvård som gäller.

Genom sin organisation Heart for Evangelisation, och med hjälp av olika kristna aktörer, har Sebastian Stakset köpt ett hus i uppländska Östervåla (se VID 21/10). Planen är att omvandla det till Barmhärtighetens hus, med omsorg och stöd till unga tjejer som vill leva ett drogfritt liv.

Men mycket mer behövs, säger han i videon.

– Jag vill gå till er som [LP-stiftelsens pionjär] Erik Edin gick till Lewi Pethrus och säga så här, att jag orkar inte se fler mäniskor som kommer till mig med trasiga familjer, med nöd, kvinnor som får sitta och gråta utanför psykmottagningarna, säger han.

– Jag vill inte få fler samtal mitt i natten av folk som skriker och ropar på hjälp, och jag vill inte gå på fler begravningar och [...] orkar inte höra fler rop av nöd och ge det här svaret: ”Gud välsigne dig, vi ses på söndag.”

Sebatian Stakset vänder sig i inslaget direkt till Pingströrelsen, EKF, Frälsningsarmén, Svenska kyrkan och Oasrörelsen, och vädjar om stöd till visionen om att öppna tio behandlingshem på kristen grund.

– Vi kan inte tänka att någon annan ska göra det här, utan vi behöver göra det själva. Och om alla våra rörelser kunde samarbeta skulle de här tio hemmen vara uppe inom två år.

– Vi måste vara beredda att lita på Herren, för vi kan inte stå där med en kölapp och vänta på att kommunen och regeringen ska fixa allt.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00