Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

Bennett: Fanns en god chans att uppnå vapenvila i Ukraina

Israels förre premiärminister Naftali Bennett hävdar att USA och flera europeiska länder avbröt ansträngningarna för att förmå Ryssland avbryta anfallskriget mot Ukraina.

Många bedömare, inklusive Bennett själv, anser dock att den ryska upptrappningen av våldet blev den slutgiltiga orsaken till att samtalen om vapenvila avbröts.

Nyheter · Publicerad 07:00, 24 feb 2023

I mars 2022, en kort tid efter att Ryssland startat anfallskriget mot Ukraina, arbetade Israels dåvarande premiärminister Naftali Bennett med att försöka mäkla fred. Bennett besökte då Rysslands president Vladimir Putin i Kreml.

I en flera timmar lång intervju på Youtube berättar Bennett nu att Putin ska ha gått med på att släppa sina krav på demilitarisering av Ukraina samt det Putin kallar för ”avnazifiering” – ett begrepp Bennett tolkade som att den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj skulle bort.

Enligt Bennett lovade Putin honom att inte döda Zelenskyj.

Zelenskyj uppges å sin sida ha gått med på att överge Ukrainas vision om att bli medlem i Nato.

– Jag hävdar att det då fanns en god chans att uppnå vapenvila, säger Naftali Bennett.

Den förre israeliske premiärministern upplevde att flera andra världsledare inte utstrålade samma tro på att en snabb vapenvila var den rätta vägen att gå. Han beskriver Storbritanniens dåvarande premiärminister Boris Johnsson som en ”hök”, fast besluten att ”krossa Putin”. Frankrikes ledare Emmanuel Macron samt Tysklands förbundskansler Olaf Scholz intog, enligt Bennett, en mer pragmatisk hållning medan USA:s president Joe Biden befann sig mitt emellan.

På en rak fråga från reportern svarar Naftali Bennett att USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland i praktiken avbröt fortsatta samtal mellan Ryssland och Ukraina. I dag säger sig dock även Bennett vara osäker på om ett avtal om eldupphör hade varit den rätta vägen att gå.

– Då trodde jag att det rätta var en vapenvila, men nu kan jag inte säga det. Det kunde sänt fel signaler till andra länder.

I början av april 2022 kom uppgifter om att Ryssland gjort sig skyldigt till en massaker i ukrainska Butja.

– När Butjamassakern inträffade sade jag: Det är över, säger Naftali Bennett och syftar på samtalen om vapenvila.

Intervjun med Naftali Bennett har fått stor spridning, bland annat i sociala medier. I ett Twittersvar till bland andra Elon Musk, som ställt frågor om Bennetts utspel, uppger Bennett att han förra våren bedömde chansen till vapenvila som ungefär 50-procentig.

”Amerikanerna såg chanserna som mycket lägre. Svårt att säga vem som hade rätt”, skriver Bennett.

Jag hävdar att det då fanns en god chans att uppnå vapenvila.

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10