Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

I samband med prisutdelningen i Linköping på lördag får besökarna ta del av Bengt Johanssons musik samt lyssna till gospelkören By Grace och Per-Erik Hallin. Foto: Rebecca Wallin Photography

Bengt Johansson tilldelas kristet musikstipendium

Bengt Johansson får årets stipendium ur Lennart Magnussons stiftelse. Prisutdelare vid en ceremoni på lördag är riksdagens talman, Andreas Norlén.

– Det känns ju storslaget, säger artisten själv om att få stipendiet.

Nyheter · Publicerad 16:00, 26 aug 2022

Sedan år 2000 har Lennart Magnussons stiftelse, som tillkom genom en gåva från Lennart Magnusson på hans 85-årsdag, delat ut stipendier till personer eller grupper som främjar sång och musik med betoning på läsarsånger.

I år går stipendiet till den kristna musikprofilen Bengt Johansson, som tilldelas prispengen på 10 000 kronor.

– Det känns ju storslaget. Otroligt roligt att få en sådan uppskattning. Det är fantastiskt att få ett sådant erkännande för det som man har gjort, säger Bengt Johansson.

Motiveringen till att just han tilldelas årets stipendium lyder bland annat att Bengt ”har en egen ton med kraft och styrka som inspirerats från Bibeln och den egna förtröstan på Guds godhet” och att han ”genom sitt gedigna hantverk varit en stor del av bevarandet och utvecklandet av den kristna sångskatten och en föregångare för kommande generationer”.

När Världen idag talar med artisten har han själv ännu inte hört motiveringen, men gläds över orden att det bland annat står att han är en föregångare för kommande generationer.

– Det känns ju stort. Det kan jag inte riktigt ta in, säger han, och reflekterar en stund.

– En bra sång står på sina egna ben, en bra sång är en bra sång, och då måste det handla om det som berör en på djupet.

Han tycker också att delen om hantverket låter fint.

– Man får ju mejsla fram någonting som står sig både språk- och innehållsmässigt. Det är en tanke som jag haft med mig hela vägen.

Priset delas ut i Linköping på lördag i samband med Linköpings stadsfest. Då ges det möjlighet att på Borggården ta del av Bengts musik som tillsammans med allsångsinslag ges med gospelkören By Grace och Per-Erik Hallin. Prisutdelare är riksdagens talman, Andreas Norlén.

Senare i höst väntar mer spelningar från Bengt Johansson – som släppte sitt femtonde album i våras – tillsammans med Viktor Olofsson.

– Det har varit en del spelningar nu i sommar och det ser bra ut i höst. Det känns roligt, säger han.

Man får ju mejsla fram någonting som står sig både språk- och innehållsmässigt.

Uppgifter: USA kände till Nord Stream-sabotage

Östersjön. Tre månader innan sabotaget inträffade i Östersjön fick USA:s regering underrättelseuppgifter från... onsdag 7/6 15:00

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00