Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Behandlades med yoga: ”Jag blev lurad”

På smärtmottagningen vid Danderyds sjukhus fick Deborah löfte om att yoga inte ingick i behandlingen. Det visade sig vara felaktigt. – De blåljög för mig, menar kvinnan som är mycket kritisk.

Nyheter · Publicerad 08:41, 4 maj 2016

Efter en trafikolycka våren 2015 remitterades Deborah till smärtkliniken i Danderyd.  Sedan tidigare visste hon att yoga är vanligt inom dagens smärtsjukvård. Eftersom hon är en troende kristen – och är skeptisk mot yoga – tog hon upp saken med personalen på sjukhuset.

– Jag markerade att jag inte vill ha yoga. Då sa de att vi har ingen yoga här, vi har ”Basal kroppskännedom”, berättar Deborah som valde att lita på detta.

– Men det var ett misstag. Jag blev lurad fullständigt, säger hon.

Den basala kroppskännedomen visade sig ha inslag av just det Deborah undanbett sig.

– Vid ett tillfälle skulle vi sitta i yogaställning och göra yogarörelsen fjärilen. Att försöka slappna av där var omöjligt för mig, säger Deborah, och berättar att hon istället började må dåligt.

Många upplever ju att yogan hjälper dem. Varför tror du att du upplevde detta så negativt?

– För att jag tror på Bibelns Gud. Yoga och mindfulness handlar om buddism, hinduism och österländsk religion. Att delta i detta strider mot allt jag tror på.

Upplevelsen på Danderyds sjukhus beskriver Deborah som ett övergrepp, andligt och själsligt. Man måste som patient ha möjlighet att värja sig mot yogan, menar hon.

– Det fick inte jag, fastslår Deborah och berättar att händelsen gjorde henne mycket upprörd.

– Jag gick till sjuksköterskan och sa till henne: ”Varför sitter du här och blåljuger för mig?” Men det kunde hon inte svara på.

Deborah vill inte gå ut med sin identitet. Hon vet att frågan väcker starka känslor men hon vill ändå berätta om sin upplevelse. Att sjukvården inte ger korrekt information är mycket allvarligt, framhåller hon.

– Det är illa, mycket illa, säger Deborah och betonar att hon självklart inte är emot träning och avslappning i smärtbehandling.

– Men när det gäller yoga, där säger jag nej tack!

Vid smärtrehabiliteringskliniken på Danderyds sjukhus hävdar man att yoga inte ingår i den aktuella behandlingen ”Basal kroppskännedom”. Å andra sidan utesluter man inte att Deborah, trots det, kan ha uppmanats att göra yogarörelser.

– Vi är naturligtvis ledsna om det har uppstått ett missförstånd som ledde till att en patient kände sig illa till mods och mådde dåligt av att göra yogarörelser, säger enhetschefen Åsa Helena Arvidsson i ett mejlsvar till Världen idag.

Hon framhåller att inga rörelser eller övningar är tvingande för den som deltar i ”Basal kroppskännedom”

– Patienten väljer själv vad denne vill och kan medverka i.

Om frikyrkan och samkönade relationer

Ledarkrönika Debatten har gått hög sedan Joel Halldorfs text i Expressen om att frikyrkan fullt ut bör acceptera... torsdag 17/6 00:10

Majoritet vill fälla regeringen Löfven

Regeringskris. Fyra partier tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering i en... torsdag 17/6 16:00

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier