Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Behandlades med yoga: ”Jag blev lurad”

På smärtmottagningen vid Danderyds sjukhus fick Deborah löfte om att yoga inte ingick i behandlingen. Det visade sig vara felaktigt. – De blåljög för mig, menar kvinnan som är mycket kritisk.

Nyheter · Publicerad 08:41, 4 maj 2016

Efter en trafikolycka våren 2015 remitterades Deborah till smärtkliniken i Danderyd.  Sedan tidigare visste hon att yoga är vanligt inom dagens smärtsjukvård. Eftersom hon är en troende kristen – och är skeptisk mot yoga – tog hon upp saken med personalen på sjukhuset.

– Jag markerade att jag inte vill ha yoga. Då sa de att vi har ingen yoga här, vi har ”Basal kroppskännedom”, berättar Deborah som valde att lita på detta.

– Men det var ett misstag. Jag blev lurad fullständigt, säger hon.

Den basala kroppskännedomen visade sig ha inslag av just det Deborah undanbett sig.

– Vid ett tillfälle skulle vi sitta i yogaställning och göra yogarörelsen fjärilen. Att försöka slappna av där var omöjligt för mig, säger Deborah, och berättar att hon istället började må dåligt.

Många upplever ju att yogan hjälper dem. Varför tror du att du upplevde detta så negativt?

– För att jag tror på Bibelns Gud. Yoga och mindfulness handlar om buddism, hinduism och österländsk religion. Att delta i detta strider mot allt jag tror på.

Upplevelsen på Danderyds sjukhus beskriver Deborah som ett övergrepp, andligt och själsligt. Man måste som patient ha möjlighet att värja sig mot yogan, menar hon.

– Det fick inte jag, fastslår Deborah och berättar att händelsen gjorde henne mycket upprörd.

– Jag gick till sjuksköterskan och sa till henne: ”Varför sitter du här och blåljuger för mig?” Men det kunde hon inte svara på.

Deborah vill inte gå ut med sin identitet. Hon vet att frågan väcker starka känslor men hon vill ändå berätta om sin upplevelse. Att sjukvården inte ger korrekt information är mycket allvarligt, framhåller hon.

– Det är illa, mycket illa, säger Deborah och betonar att hon självklart inte är emot träning och avslappning i smärtbehandling.

– Men när det gäller yoga, där säger jag nej tack!

Vid smärtrehabiliteringskliniken på Danderyds sjukhus hävdar man att yoga inte ingår i den aktuella behandlingen ”Basal kroppskännedom”. Å andra sidan utesluter man inte att Deborah, trots det, kan ha uppmanats att göra yogarörelser.

– Vi är naturligtvis ledsna om det har uppstått ett missförstånd som ledde till att en patient kände sig illa till mods och mådde dåligt av att göra yogarörelser, säger enhetschefen Åsa Helena Arvidsson i ett mejlsvar till Världen idag.

Hon framhåller att inga rörelser eller övningar är tvingande för den som deltar i ”Basal kroppskännedom”

– Patienten väljer själv vad denne vill och kan medverka i.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier