Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

”Begränsning av demokratin möts med axelryckningar”

Regeringens avisering att förlänga pandemilagen till januari 2022 har inte fått så stort genomslag i media. Men det borde vara förstasidesnyheter, menar nu flera debattörer som varnar för konsekvenserna när demokratiska rättigheter inskränks.

Nyheter · Publicerad 14:00, 13 apr 2021

”Regeringen vill förlänga den största inskränkningen av demokratin i modern tid tills nästa år. Att en nyhet av den digniteten möttes av gäspningar och notiser ... säger någonting väsentligt om vad pandemin har gjort med oss”, skriver Aftonbladets kolumnist Oisín Cantwell.

Han påpekar att ingen vet något om hur smittspridningen ser ut i höst, men att det inte tycks hindra att de ”allvarliga inskränkningarna i vår grundläggande frihet ska kunna fortsätta”.

Cantwell önskar nu att axelryckningar övergår i en diskussion om hur stor makt regering och myndigheter egentligen bör ha.

Olle Lönnaeus på Sydsvenskan för ett liknande resonemang och menar att tre farsoter; pandemin, gängkriminaliteten och terrorismen, får oss att ge upp demokratiska friheter ”utan att blinka”.

Expressens kulturchef Karin Olsson skriver att debatten om pandemins konsekvenser för demokratin har varit dämpad.

”Coronan skapar ett undanstagstillstånd, lätt att förstå och acceptera. Men samtidigt som vi ser ljuset i tunneln, med vaccin och bättre behandlingsmetoder, vill regeringen få med sig riksdagen på att förlänga den hoprafsade pandemilagen ända till nästa år”, skriver hon.

”Lägg därtill det strypta kulturlivet, föreningslivet och församlingslivet, samt religionsutövningen. Det som bygger demokratin inifrån är satt på svältkost”.

Johan Hakelius framhåller i Fokus att pandemin verkar ha gjort oss mer benägna att acceptera sådant som vi tidigare var beredda att ta strid emot.

”Varför skulle covidhysterin inte kunna resultera i bestående frihetsinskränkningar?” frågar han sig.

Han tar Storbritannien som exempel där nu även konservativa ledare som premiärminister Boris Johnson ser vaccinpass som rätt väg.

”Något har definitivt skett. Plötsligt kan allt fler britter tänka sig något som för bara ett par år sedan skulle ses som ett uppenbart steg mot ett auktoritärt, integritetskränkande styre.”

Kanske kommer det mest bestående efter pandemin vara ”att politikens grundläggande normalläge har förskjutits”, skriver Hakelius.

Plötsligt kan allt fler britter tänka sig något som för bara ett par år sedan skulle ses som ett uppenbart steg mot ett auktoritärt, integritetskränkande styre.

En sund familjepolitik ger styrka åt samhällsbygget

Ledare Det är tyst om familjen i valrörelsen. Samtliga riksdagspartier står i princip bakom uppfattningen... onsdag 10/8 00:20

Studie: Fem barn föddes levande efter abort

Minnesota. Fem foster föddes levande efter en abort i Minnesota förra året. Det slår en rapport från... onsdag 10/8 21:00

L: Inför förskoletvång för barn med dålig svenska

Barnomsorg. Liberalerna (L) vill införa förskoleplikt för barn som ligger efter med svenskan. I valmanifestet... onsdag 10/8 17:00

En anpassning till samtiden drar inte fler till kristen tro

Ledare Sommaren går in för landning och semesterfirare återvänder hem. Skolor och arbetsplatser förbereder... tisdag 9/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier