På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

”Begränsning av demokratin möts med axelryckningar”

Regeringens avisering att förlänga pandemilagen till januari 2022 har inte fått så stort genomslag i media. Men det borde vara förstasidesnyheter, menar nu flera debattörer som varnar för konsekvenserna när demokratiska rättigheter inskränks.

Nyheter · Publicerad 14:00, 13 apr 2021

”Regeringen vill förlänga den största inskränkningen av demokratin i modern tid tills nästa år. Att en nyhet av den digniteten möttes av gäspningar och notiser ... säger någonting väsentligt om vad pandemin har gjort med oss”, skriver Aftonbladets kolumnist Oisín Cantwell.

Han påpekar att ingen vet något om hur smittspridningen ser ut i höst, men att det inte tycks hindra att de ”allvarliga inskränkningarna i vår grundläggande frihet ska kunna fortsätta”.

Cantwell önskar nu att axelryckningar övergår i en diskussion om hur stor makt regering och myndigheter egentligen bör ha.

Olle Lönnaeus på Sydsvenskan för ett liknande resonemang och menar att tre farsoter; pandemin, gängkriminaliteten och terrorismen, får oss att ge upp demokratiska friheter ”utan att blinka”.

Expressens kulturchef Karin Olsson skriver att debatten om pandemins konsekvenser för demokratin har varit dämpad.

”Coronan skapar ett undanstagstillstånd, lätt att förstå och acceptera. Men samtidigt som vi ser ljuset i tunneln, med vaccin och bättre behandlingsmetoder, vill regeringen få med sig riksdagen på att förlänga den hoprafsade pandemilagen ända till nästa år”, skriver hon.

”Lägg därtill det strypta kulturlivet, föreningslivet och församlingslivet, samt religionsutövningen. Det som bygger demokratin inifrån är satt på svältkost”.

Johan Hakelius framhåller i Fokus att pandemin verkar ha gjort oss mer benägna att acceptera sådant som vi tidigare var beredda att ta strid emot.

”Varför skulle covidhysterin inte kunna resultera i bestående frihetsinskränkningar?” frågar han sig.

Han tar Storbritannien som exempel där nu även konservativa ledare som premiärminister Boris Johnson ser vaccinpass som rätt väg.

”Något har definitivt skett. Plötsligt kan allt fler britter tänka sig något som för bara ett par år sedan skulle ses som ett uppenbart steg mot ett auktoritärt, integritetskränkande styre.”

Kanske kommer det mest bestående efter pandemin vara ”att politikens grundläggande normalläge har förskjutits”, skriver Hakelius.

Plötsligt kan allt fler britter tänka sig något som för bara ett par år sedan skulle ses som ett uppenbart steg mot ett auktoritärt, integritetskränkande styre.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier