Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Barnprogram om knarklåt anmält till Granskningsnämnden

Nu har SVT:s barnprogram Sommarlov anmälts till Granskningsnämnden. De hittills 30 anmälningarna gäller ett inslag där artisten Suzi P sjunger en ”anpassad” version av en låt om kokain. – Vi diskuterar nu mycket internt om det var rätt att ha med den här låten, säger programchef Petter Bragée till Aftonbladet.

Nyheter · Publicerad 14:51, 7 aug 2019

Flera upprörda föräldrar har anmält fredagens avsnitt av barnprogrammet Sommarlov till Granskningsnämnden, rapporterar Aftonbladet.

En av anmälarna skriver: ”I programmet som vänder sig till barn och ungdomar fick vi höra Suzi P framföra en låt som romantiserar brottslighet såsom rån och skattebrott. Jag anser inte att det är lämpligt för barn att lyssna på den typen av budskap.”

Redan under inspelningen av programmet reagerade flera föräldrar i publiken, något som Världen idag skrivit om tidigare. I den version som framfördes i Sommarlov är textraden om att sniffa kokain borttagen, men på både Spotify och Youtube finns enbart originaltexten att lyssna på.

Aftonbladet beskriver låten ”Shunon” som en kärlekslåt, där Suzi P rappar om att personen hon är kär i inte bryr sig om han får fängelse. Hon beskriver honom som någon hon kan göra rån för och använder ett öknamn på polisen.

Några av textraderna som anmälarna reagerat på är även:

”Han lever livets anarki

Kör stadig bil och är skattefri

Denna mannen han payar cash

För han har ett fett stash.”

Petter Bragée, programchef för SVT Malmö, välkomnar anmälningarna till Granskningsnämnden.

– Jag tycker att det är bra att föräldrar och andra vuxna är engagerade i barns mediekonsumtion och att de låter oss veta vad de tycker och att de anmäler till Granskningsnämnden när de anser det befogat, svarar han via mejl till Aftonbladet.

– Vi diskuterar nu mycket internt om det var rätt att ha med den här låten. För att den handlade om mycket som barn inte kan relatera till. Med detta sagt, jag anser inte att låten tar ställning för brottslighet.

– Jag tror heller inte att barn uppfattar popmusikinslag som instruktioner från Sommarlov. Vi har genom åren haft med många artister och låtar som inte vänt sig till direkt till barn. Med detta sagt tycker jag att frågan om den här låten var helt rätt i programmet är förståelig. Och vi tar med oss de reaktioner vi fått inför framtida låtbokningar, fortsätter Petter Bragée.

Jag tycker att det är bra att föräldrar och andra vuxna är engagerade i barns mediekonsumtion och att de låter oss veta vad de tycker ...

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...

Nytt projekt: Trampar på spannmål för ökad skörd

Forskare i Lund undersöker om spannmålsskörden kan bli större om grödorna trampas ner. På ett försöksfält utanför Lomma trampas sädesstråna...