Målet med förmaningen är kärlek ur ett rent hjärta, ett gott samvete och en uppriktig tro.
Första Timoteusbrevet 1:5

Världen idag

Förlossningspersonal på ett brittiskt sjukhus får inte kränka transpersoner genom att prata i termer av mamman som en kvinna. Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Barnmorskor ska inte kalla en födande person för kvinna

Förlossningspersonalen vid ett brittiskt sjukhus ska inte längre använda sig av ord som antyder att den som föder barn är en kvinna. Anledningen handlar om att personalens språkbruk inte ska kränka transpatienter, skriver Daily Mail.

Flera i personalen är kritiska men vågar inte säga ifrån, uppger en anonym barnmorska till tidningen.

Nyheter · Publicerad 12:00, 22 apr 2022

Låt bli att använda ”gammaldags” ord som benämner en mamma som en kvinna. Den uppmaningen har hälsochefer gett förlossningspersonalen på sjukhuset Brighton and Sussex University Hospitals NHS Trust i Storbritannien, rapporterar Daily Mail.

Till exempel har personalen instruerats att byta ut ordet ”bröstmjölk” mot frasen ”mjölk från den matande mamman eller föräldern”. I stället för att använda ordet ”vagina” ska personalen säga ”främre hål” eller ”genital öppning”. Detta på grund av att gravida transpersoner kan känna sig kränkta av termer som per automatik benämner en mamma som en kvinna, uppger tidningen.

Personalen ska ha uppmanats att anteckna de könsneutrala termerna i ett dokument som kallas ”Mina språkinställningar”. Dokumentet innehåller en lista över anatomiska ord, som till exempel livmoderhalsen, livmodern och brösten, bredvid en kolumn där de ”moderna” orden kan skrivas.

De ansvariga menar att de nya riktlinjerna hjälper förlossningsvården att tillgodose behov hos transsexuella och ”icke-binära” individer som varken identifierar sig som man eller kvinna. Gravida transpersoner bör behandlas enligt deras självidentifierade kön snarare än det kön de är födda till, menar man.

En av de anställda barnmorskorna uppger att flera i förlossningspersonalen är missnöjda över att tvingas använda könsneutrala ord i sitt arbete, men att man inte vågar säga ifrån.

– Det är en policy som berör väldigt få människor, flera i personalen tycker att detta är löjligt. Men på grund av klimatet på sjukhuset vågar man inte säga något, säger barnmorskan, som vill vara anonym, till Daily Mail.

Kat Barber, grundare av kampanjgruppen Sex Not Gender Nurses and Midwives, varnar för det riskfyllda i att använda termer som inte är medicinskt korrekta.

– Det kan finnas en risk med att använda ord som inte är anatomiskt korrekta eftersom de är tvetydiga, säger hon till tidningen.

Daily Mails artikel har i skrivande stund fått fler än 600 läsarkommentarer. Många av dem innehåller kritik och ironi.

”Har dessa människor blivit komplett galna? Vem driver denna galenskap?”, skriver en person.

”Snälla, det här börjar gå överstyr. Vi måste tillmötesgå andra så att de inte blir kränkta på ett sätt som gör att kvinnor blir kränkta. Det här är ett skämt”, skriver en annan läsare.

Även i Sverige används i dag termer som ”ammande person” och ”födande person”. Detta bland annat i en handbok från Göteborgs universitet. Och som Världen idag tidigare har berättat uppmanar vårdguiden 1177 till ett liknande språkbruk samtidigt som Försäkringskassan benämner en gravid person för ”hen”.

Det kan finnas en risk med att använda ord som inte är anatomiskt korrekta eftersom de är tvetydiga.

Journalister från Israel vittnar om hat under fotbolls-VM

Qatar. Israeliska journalister på plats i Qatar för fotbolls-VM vittnar om trakasserier från både... onsdag 7/12 13:00