Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Barnmorskekrisen: ”Land med samvetsfrihet lyckas bättre”

Barnmorskor flyr yrket, förlossningsvården i Stockholm är i kris och överarbetade barnmorskor kämpar runt om i hela landet varnar Vårdförbundet.

Samtidigt påpekar förespråkare av samvetsfrihet att det finns svenska barnmorskor som tvingats fly till Norge för att få rätt att utöva yrket.

Nyheter · Publicerad 14:07, 2 nov 2021

– Om inte regionerna och regeringen tar sitt ansvar nu och ser till att det ges resurser finns det risk att det här sprider sig runt om i landet, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till TT.

Bakgrunden är att omkring hundra barnmorskor i Stockholm under 2021 valt att lämna jobbet med hänvisning till dåliga arbetsförhållanden. Enligt Socialstyrelsen är det brist på barnmorskor i hela 19 av 21 regioner, rapporterar TT.

Expressens ledarredaktion påpekar att det egentligen inte handlar om brist på barnmorskor utan snarare att barnmorskor saknas just inom förlossningsvården.

”För att studenterna ska vilja söka jobb på förlossningen vill de bland annat ha möjlighet att ta rast, ett introduktionsprogram och möjlighet till kombinationstjänst med halva tiden på förlossningen och halva på mödravårdscentral”, skriver tidningen och fortsätter:

”Sverige har gott om barnmorskor – bara inte där kvinnor föder. Det är hög tid att ändra på det.”

Barnmorskekrisen sammanfaller i tid med det svenska fall som nekades prövning i Europadomstolen där två barnmorskor velat arbeta specifikt inom förlossningsvården utan att medverka vid aborter.

Dessa barnmorskor får nu arbeta i exempelvis Norge där rätt till samvetsfrihet är lagstadgat.

Norge har för övrigt lyckats bättre än Sverige med förlossningsvården och således också med patientsäkerheten. Det framhåller Brita Storlund på organisationen Människovärde i ett blogginlägg.

”Blickarna vänds mot politiker med krav på att de ska göra något. Men man kan också undra vad Barnmorskeförbundet gör eftersom denna barnmorskebrist bara tillåts fortgå år efter år.

”Vore det inte värt ett försök åtminstone, att låta barnmorskor som Ellinor Grimmark och Linda Steen jobba? På förlossningsavdelningar utförs ytterst få aborter, och Sverige skulle även i praktiken visa att man står upp för mänskliga rättigheter”, skriver Storlund.

Om inte regionerna och regeringen tar sitt ansvar nu och ser till att det ges resurser finns det risk att det här sprider sig runt om i landet.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00