Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Barnmorskan Ellinor stämmer landstinget

Barnmorskan Ellinor Grimmark stämmer landstinget i Jönköpings län för kränkning av samvetsfrihet. Detta efter att hon blivit av med tre utlovade jobb med hänvisning till att hon inte vill utföra aborter.

Nyheter · Publicerad 14:40, 26 maj 2014

I april meddelade Diskrimineringsombudsmannen att man inte anser att Ellinor Grimmark utsatts för diskriminering av landstinget, och ärendet lades ner. Nu drivs fallet alltså vidare till domstol.

Ellinor Grimmark hoppas att tingsrätten ska fälla landstinget för att Grimmark inte fått utlovade anställningar när hon sagt att hon på grund av sin tro inte kan utföra aborter. Ellinor Grimmark yrkar på skadestånd med 80 000 kronor och diskrimineringsersättning med 60 000 kronor.
– Jönköpings läns landstings beslut har utgjort ett ingrepp i Ellinor Grimmarks rätt till samvetsfrihet och religionsfrihet enligt Europakonventionen, säger Ruth Nordström, juridiskt ombud för Ellinor Grimmark och ordförande i juristorganisationen Scandinavian Human Rights Lawyers (SHRL).

Ruth Nordström menar att ett krav på att den som söker en tjänst som barnmorska ska vara beredd att utföra aborter, "missgynner personer med viss religion eller annan trosuppfattning".
– Svensk rätt är underordnad Europakonventionen om mänskliga rättigheter och Europadomstolens praxis, som erkänner och fastställer samvetsfrihet som en mänsklig rättighet, säger hon.

Reinhold Fahlbeck är professor emeritus i arbetsrätt och styrelseledamot i SHRL. Han tror att Sverige kommer att fällas om fallet går vidare till Europadomstolen.
– Det finns en ordentlig samsyn bland de länder som anslutit sig till Europakonventionen om att tillåta samvetsfrihet vid abort och dödshjälp. Ju större samsyn det finns om en viss fråga, desto mindre är utrymmet för nationella avvikelser, säger han.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se 

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Sverigedemokrater kritiserar SR-podd på arabiska

Public Service. I helgen lanserades Ekot Radio Swedens nya fördjupande veckopodd på arabiska. Podden ska... tisdag 13/4 08:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier