Barnmorskan Katarina Svensson Flood arbetar på en ungdomsmottagning och möter ofta unga kvinnor som söker vård för smärtor, sår i underlivet, bristningar och hemorrojder. Hennes uppfattning är att ”hårt sex” är en av de vanligaste orsakerna.
Till slut skrev hon ett uppmärksammat inlägg om sina erfarenheter i en Facebook-grupp.
– Det blev snabbt väldigt mycket kommentarer. Många skrev att de kände igen sig, många blev chockade, säger hon till Svenska Dagbladet.
I Katarina Svensson Floods samtal med unga kryper det ibland fram att de känt sig pressade att ställa upp, fast de egentligen inte ville.
Hon tycker att sexualundervisningen i skolorna har misslyckats och att föräldrarna inte är medvetna om vad ungdomarna gör, utan lägger hela ansvaret på skolan.
Det behöver också utredas hur ungdomar påverkas av porr och internet, anser hon.
– Internet gör allt så mycket mer tillgängligt, och till stor del är det som förr var våldsporr mainstream i dag. Gränserna flyttas fram.
I en annan av SvD:s artiklar om sex och samlevnad för unga intervjuas 21-åriga Dani Lind och Felix Thurfjell. De har gjort Youtube-filmen High-speed internet porn and the experiment generation, där de intervjuat unga män som tidigt börjat titta på porr, fastnat, och flyttat fram gränserna tills inget annat än grovt sex får dem att tända.
– Våldsporr har blivit normalt och det börjar tidigt. I vår skolklass började man kolla redan som nio–tioåringar, säger Dani Lind till SvD.
Han är inte förvånad över det som Katarina Svensson Flood vittnar om. Tjejkompisar har, ända sedan 15-årsåldern, berättat för honom hur killar plötsligt under samlag tagit stryptag utan att fråga och kallat dem för hora.
Dani Lind beskriver också hur gränserna flyttas fram, till exempel genom incestporrfilmer, som uppges visa hur någon har sex med ett syskon. Han menar att detta ger negativa konsekvenser.
– Till slut påverkas det psykiska måendet, skolresultaten och motivationen. Digitaliseringen av porr har gått så snabbt och inte granskats, förrän nu.