Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Barn uppmanas till yoga i Bamsebok

I en ny bok med seriefiguren Bamse introduceras yogarörelser för små barn. Att ett förlag som säger sig vara religiöst obundet manar till en teknik som har hinduiska rötter ser författaren inget problem med.

– Vi tror att de flesta som tränar yoga ser det som en träningsform och återhämtning, inte som något religiöst, uppger hon.

Nyheter · Publicerad 08:30, 11 jan 2022

I dagarna ger förlaget Egmont Story House ut en ny barnbok om den populära seriefiguren Bamse, Yoga med häxan Hatt. Denna Bamsesaga för barn från 3 år kom som ljudbok i höstas och i förlagets presentation av boken uppmanas barnen att göra de yogarörelser som finns med i berättelsen.

”Yoga är rörelser i takt med andetagen ... yoga är att vara snäll mot sin kropp och lyssna på den, och se vad som händer inuti oss. Om du vill kan du ta fram en filt att vara på. Det är mysigt”, skriver Egmont.

Under rörelsesagan får barnen prova yogapositionerna ”berget”, ”osynliga stolen”, ”trädet” och ”trasdockan”.

Världen idag noterar att förlaget även har gett ut ett Bamse-yogakortspel och att det på tidningen Bamses hemsida finns ett animerat filmklipp, ”Brums yogapass”, där barnen kan följa med i olika rörelser.

Yoga och mindfulnessmeditation införs på många håll, bland annat inom skolan och vården. Världen idag har vid ett flertal tillfällen uppmärksammat denna växande trend och skrivit om kopplingen mellan yoga och hinduism samt om risken för biverkningar i form av psykisk ohälsa.

Tidningen Bamses chefredaktör och ansvarige utgivare Charlotta Borelius är även författare till Yoga med häxan Hatt. Hon ser ingen koppling mellan hinduism och den yoga som introduceras för barnen i boken.

– Vi tror att de flesta som tränar yoga ser det som en träningsform och återhämtning, inte som något religiöst, skriver hon i ett mejl till Världen idag.

– Vi har tagit fram detta eftersom många av våra läsare, framför allt barnfamiljer, vill prova yoga och vi vill gärna uppmuntra till all form av rörelse, fortsätter hon.

Skulle ni också kunna tänka er att ge ut en bok med kristen koppling?

– Både Bamseförlaget, som äger rättigheterna till varumärket, och Story House Egmont, som ger ut tidningen, är religiöst och politiskt obundna. Religion nämns inte så ofta i Bamseserierna, men de grundläggande värderingarna i Bamse är att man inte ska ljuga, stjäla, slåss, vara elak eller fuska. Man ska vara snäll och hjälpsam mot sina medmänniskor. Dock är ju inte dessa värderingar specifika enbart för den kristna tron.

Den kristna läraren Gunilla Svensson, som ofta föreläser om nyandlighet, menar dock att yoga och hinduism inte går att särskilja.

– Varje rörelse i yoga är att böja sig under de hinduiska gudarna, att gå ner i andning och utsläcka liv, har hon tidigare sagt till Världen idag.

Inte heller inom nyandligheten anser man att yoga kan frikopplas från religionsutövning. Jai Thornell, som är en tung röst inom svensk nyandlighet, skriver i en krönika i tidningen Nära: ”Yoga, mindfulness och qigong är religion. Inget av dessa hade funnits utan religion – faktum är att de är naturliga inslag i religion.”

Vi har tagit fram detta eftersom många av våra läsare, framför allt barnfamiljer, vill prova yoga och vi vill gärna uppmuntra till all form av rörelse.

Abortfrågan handlar om ofödda barns rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Undersökning: Få politiker bor i utsatta områden

Förorten. Av de politiker som kandiderar till höstens val är det få som bor i landets mest socioekonomiskt... tisdag 28/6 12:00

Artikel om hbtq och Pingst har lett till intensiv debatt

Hbtq. Världen idags rapportering om kyrkorelaterade hbtq-forums slutna diskussion kring att förändra... tisdag 28/6 10:00

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Keramiker till vänster och vd:ar till höger på valsedeln

Politiker. Drygt hälften av alla 54 000 politiker som kandiderar i höstens val har uppgett något slags... tisdag 28/6 04:30

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier