Därför säger Herren Gud så: Se, jag har lagt en grundsten i Sion, en beprövad sten, en dyrbar hörnsten, en fast grundval. Den som tror på den behöver inte fly.
Jesaja 28:16

Världen idag

Barn uppmanas till yoga i Bamsebok

I en ny bok med seriefiguren Bamse introduceras yogarörelser för små barn. Att ett förlag som säger sig vara religiöst obundet manar till en teknik som har hinduiska rötter ser författaren inget problem med.

– Vi tror att de flesta som tränar yoga ser det som en träningsform och återhämtning, inte som något religiöst, uppger hon.

Nyheter · Publicerad 08:30, 11 jan 2022

I dagarna ger förlaget Egmont Story House ut en ny barnbok om den populära seriefiguren Bamse, Yoga med häxan Hatt. Denna Bamsesaga för barn från 3 år kom som ljudbok i höstas och i förlagets presentation av boken uppmanas barnen att göra de yogarörelser som finns med i berättelsen.

”Yoga är rörelser i takt med andetagen ... yoga är att vara snäll mot sin kropp och lyssna på den, och se vad som händer inuti oss. Om du vill kan du ta fram en filt att vara på. Det är mysigt”, skriver Egmont.

Under rörelsesagan får barnen prova yogapositionerna ”berget”, ”osynliga stolen”, ”trädet” och ”trasdockan”.

Världen idag noterar att förlaget även har gett ut ett Bamse-yogakortspel och att det på tidningen Bamses hemsida finns ett animerat filmklipp, ”Brums yogapass”, där barnen kan följa med i olika rörelser.

Yoga och mindfulnessmeditation införs på många håll, bland annat inom skolan och vården. Världen idag har vid ett flertal tillfällen uppmärksammat denna växande trend och skrivit om kopplingen mellan yoga och hinduism samt om risken för biverkningar i form av psykisk ohälsa.

Tidningen Bamses chefredaktör och ansvarige utgivare Charlotta Borelius är även författare till Yoga med häxan Hatt. Hon ser ingen koppling mellan hinduism och den yoga som introduceras för barnen i boken.

– Vi tror att de flesta som tränar yoga ser det som en träningsform och återhämtning, inte som något religiöst, skriver hon i ett mejl till Världen idag.

– Vi har tagit fram detta eftersom många av våra läsare, framför allt barnfamiljer, vill prova yoga och vi vill gärna uppmuntra till all form av rörelse, fortsätter hon.

Skulle ni också kunna tänka er att ge ut en bok med kristen koppling?

– Både Bamseförlaget, som äger rättigheterna till varumärket, och Story House Egmont, som ger ut tidningen, är religiöst och politiskt obundna. Religion nämns inte så ofta i Bamseserierna, men de grundläggande värderingarna i Bamse är att man inte ska ljuga, stjäla, slåss, vara elak eller fuska. Man ska vara snäll och hjälpsam mot sina medmänniskor. Dock är ju inte dessa värderingar specifika enbart för den kristna tron.

Den kristna läraren Gunilla Svensson, som ofta föreläser om nyandlighet, menar dock att yoga och hinduism inte går att särskilja.

– Varje rörelse i yoga är att böja sig under de hinduiska gudarna, att gå ner i andning och utsläcka liv, har hon tidigare sagt till Världen idag.

Inte heller inom nyandligheten anser man att yoga kan frikopplas från religionsutövning. Jai Thornell, som är en tung röst inom svensk nyandlighet, skriver i en krönika i tidningen Nära: ”Yoga, mindfulness och qigong är religion. Inget av dessa hade funnits utan religion – faktum är att de är naturliga inslag i religion.”

Vi har tagit fram detta eftersom många av våra läsare, framför allt barnfamiljer, vill prova yoga och vi vill gärna uppmuntra till all form av rörelse.

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10