Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Barn panikslagna under halloween-event i borg

Under ett halloween-event på Bohus fästning framfördes ett skådespel om en hängning på ett så realistiskt sätt att flera barn i publiken ska ha blivit rejält uppskrämda. – En pojke i åtta-årsåldern frågade förskräckt: ”Hänger de folk på riktigt här? Dog han?”, berättar Maje Vedin som besökte eventet.

Nyheter · Publicerad 10:30, 6 nov 2019

Under fyra höstlovsdagar i förra veckan arrangerade Fäst­nings­holmens event i Kung­älv sitt halloweenfirande på Bohus fästning. Dagtid var det barnöppet men de två sista kvällarna var för vuxna och ungdomar, med en rekommenderad åldersgräns på 15 år.

Maje Vedin var på plats under båda kvällarna och slogs av att det var så många små barn bland besökarna. Hon uppskattar att de yngsta var i sex–sjuårsåldern.

Bolaget skriver om eventet på sin hemsida: ”Under kvällarna kommer det bli allt läskigare då lik börjar klättra ur sina gravar och ta sig till Bohus fästnings borggård. Kanske möter du ett av dem i våra fängelsehålor? [...] Ingen borde vara här dessa dagar, man kan bli ihjälskrämd!”.

Under vuxenkvällarna fanns det två ingångar, en som skulle vara lite mindre läskig och en för de ”extra våghalsiga”. På fredagen gick Maje Vedin in genom den mindre läskiga ingången och möttes där av flera utklädda skådespelare som gömde sig längs vägen.

– Den sista väste som en orm. Sedan hörde jag hur någon grät hjärtskärande och jag tänkte att det ingick i skådespelet, men det visade sig vara en kille i tioårsåldern som var helt i panik. Hans mamma försökte trösta honom och fick leda honom tillbaka mot utgången, säger hon.

Under sitt besök på fästningen träffade Maje Vedin på flera barn och ungdomar som inte verkade må så bra. I fästningens torn, det så kallade Fars hatt, satt en spådam och tog betalt för sina tjänster.

– En tjej i sjuårsåldern blev spådd i tarotkort medan föräldrarna stod bakom och lyssnade nyfiket. Utanför gångarna till fängelsehålorna satt en tonårstjej på huk med uppspärrade ögon och hyperventilerade. Jag såg ångesten i hennes blick, säger Vedin, som i sitt arbete möter många barn och ungdomar med ångest och psykisk ohälsa.

På fästningens borggård bjöds det sedan på en obehaglig överraskning som inte stod med i programmet: Ett skådespel som inleddes med en rättegång och avslutades med en hängning. I skumrasket och skenet från facklorna uppges scenen ha blivit otäckt realistisk.

– Det var en otäck stämning och det såg ut som om skådespelaren verkligen hängde i snaran. Selen syntes inte under kläderna.

Pojken som undrade om han dog på riktigt fick inget svar.

– Det var ingen som sade något och han hade inga föräldrar i närheten. Publiken applåderade lite lamt efteråt och då vrålade en annan liten kille: ”Hur kan man applådera åt sånt här?”

Världen idag har varit i kontakt med arrangören, som menar att de inte kunde göra något åt att barnen blev rädda.

– Vi hade en åldersgräns på 15 år, men kan inte hindra folk från att ta med barn. Det får föräldrarna själva ta ansvar för, säger Ulf Karmark, vd för eventbolaget som hyr fästningen.

Karmark förklarar att anledningen till att hängningen inte fanns med i programmet var att det skulle vara en överraskning.

Varför valde ni detta tema för skådespelet?

– Vi skildrar historia på olika sätt. Under rättegången läste vi upp Göta hovrätts originaldom från 1740-talet. Det var vanligt med hängningar i Sverige förr och det finns fortfarande kvar i Mellanöstern i dag. Det är bara vi som lever i en skyddad värld, på gott och ont.

– Förr hade man likvaka och då såg barnen sina döda anhöriga. Nu för tiden ser vi inget av döda människor och därför är folk rädda för döden.

Men det här är väl ändå ett ganska groteskt sätt att dö på?

– Ja, detta var inget för barn, men tar man beslutet att ta med dem ändå så får man stå för det själv.

Vi hade en åldersgräns på 15 år men kan inte hindra folk från att ta med barn. Det får föräldrarna själva ta ansvar för.

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00

Sol-Britt och Bengt Sundberg

Diamantbröllop. Den 6 augusti 1960 lovade Sol-Britt och Bengt Sundberg att älska varandra i nöd och lust. 60 år...