Irland

Barn knivhöggs vid skola i Dublin – upplopp bröt ut

Kravallutrustad irländsk polis kunde bland annat konstatera att bilar sattes i brand i upploppet som bröt ut efter att flera barn skadats i en knivattack vid en skola i Dublin.

Tre barn skadats i en knivattack i Dublin i torsdags. Efter att det kommit uppgifter om att den misstänkte gärningsmannen hade utländsk bakgrund bröt våldsamma kravaller ut i den irländska huvudstaden. En stadsbuss sattes i brand och minst en affär plundrades.

Publicerad
Irlands premiärminister Leo Varadkar.

Fem människor, varav tre barn, skadades i en knivattack utanför en skola i den irländska huvudstaden Dublin. Efter dådet spreds uppgifter om nationaliteten på den misstänkte gärningspersonen varpå våldsamma protester bröt ut. Enligt de brittiska tidningarna Daily Mail och The Mirror har den misstänkte gärningsmannen, som greps efter knivattacken, algerisk bakgrund men är sedan flera år irländsk medborgare.

Irlands justitieminister Helen McEntee.

Bilder från staden visar hur en buss och minst två personbilar har satts i brand, polisbilar som har vandaliserats och kravallutrustad polis som ingriper mot grupper som kastar flaskor och avfyrar fyrverkerier mot dem.

Public service-bolaget RTE uppger att en skoaffär i centrala Dublin plundrats och att flera skyltfönster slagits sönder.

Många rykten florerar och Irlands försvarsmakt har gått ut med dementier om att de satts in mot vad polischefen Drew Harris kallar ”galen huliganism motiverad av extremhögerns ideologier”.

Premiärminister Leo Varadkar är märkbart arg.

– De inblandade har dragit skam över Dublin, dragit skam över Irland och dragit skam över sina familjer och sig själva, säger Varadkar till journalister.

Upploppsmakarna slog bland annat sönder fönster och dörrar på bussar.

Justitieminister Helen McEntee fördömer enligt The Guardian både knivattacken och de efterföljande kravallerna.

– Den fruktansvärda attacken var ett motbjudande brott som chockade oss alla. Men de scener som utspelades i vår stadskärna varken kan eller kommer att tolereras. Ligistfasoner och manipulativa element får aldrig tillåtas utnyttja en motbjudande tragedi för att skapa kaos.

Tillståndet för två av offren för knivattacken är allvarligt, det gäller en femårig flicka och en kvinna i 30-årsåldern. Offren attackerades utanför en skola när eleverna skulle ta sig hem efter skoldagens slut.

Något misstänkt motiv har inte offentliggjorts, men polisen har uteslutit att det handlar om ett terrordåd.

Powered by Labrador CMS