Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Barmhärtig samarit besökte Angered när skola firade 40 år

Friskolan Kristinaskolan fyller 40 år och firade med öppet hus och musikuppträdanden av eleverna. Med sin kristna profil har skolan fått vara en positiv motkraft i en Göteborgsförort med flera särskilt utsatta områden.

Nyheter · Publicerad 08:08, 5 maj 2022

Den kristna friskolan Kristinaskolan ligger i Göteborgsförorten Angered, som inbegriper flera särskilt utsatta områden. I år är det 40 år sedan skolan startades av en grupp kristna som ville ha ett alternativ till de kommunala skolorna i området, utifrån kristna värderingar.

– Den visionen lever kvar. Många lärare väljer att jobba på skolan för att den ligger just här, de vill göra skillnad, säger rektorn Charlotte Aspman.

Totalt 226 barn går på skolan och 20 i förskolan. Högstadiet har en egen byggnad med 65 elever.

– Vi är en lite mindre skola där det är lättare att se eleverna, och lärarna gör gärna lite extra för att hjälpa dem att klara skolgången.

I förra veckan firade Kristinaskolan sitt 40-årsjubileum vid den årliga Kristinaskolans dag, med öppet hus, kafé, konstutställning och scenframträdanden av ele­ver. Det bjöds bland annat på en minimusikal utifrån berättelsen om den barmhärtige samariten, körsång, solosång och fiolspel.

Charlotte Aspman förklarar att skolan har börjat satsa mer på musik genom att erbjuda fiolundervisning enligt Suzukimetoden i förskolan och efter skoldagens slut. Man har även startat en barnkör.

I skolans logga syns två fiskar, där den ena är på väg att simma åt ett annat håll. Aspman menar att den kan ses som en symbol för skolans positiva inverkan på ele­verna att gå en annan väg.

Hon berättar om en av killarna i nian som under jubiléet var uppe på scenen och talade om hur han i mellanstadiet var arg på allt och alla, men att han i dag har valt att gå en helt annan väg.

– Det är en fantastiskt fin, trevlig och glad kille som gärna stannar och pratar när vi möts i korridoren. Det har verkligen vänt, säger hon.

En stor fördel med skolan är att den ligger intill det stora friluftsområdet Vättlefjäll, vilket nyttjas flitigt av fritidslärarna.

– Vi har naturen precis utanför dörren, med flera mil av fantastiska skogsområden och sjöar, säger Charlotte Aspman.

I stort sett alla elever har minst en förälder som är utlandsfödd och över 80 procent av dem har svenska som andraspråk. För många är det naturligt att tro på att det finns en Gud.

Kristinaskolan har flera kristna inslag: morgonsamling, kristendomsundervisning och bordsbön. Därtill samlas man i kyrkan vid advent och påsk, terminsavslutningarna brukar vara i kyrkan och tvåorna har ett julspel varje år.

– Vi menar också att personalen är bärare av skolans profil, att vi kan vara en del av det kristna inslaget med dem vi är och de liv vi har, säger Charlotte Aspman.

Många lärare väljer att jobba på skolan för att den ligger just här [i ett utsatt område].

Abortfrågan handlar om ofödda barnets rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Artikel om hbtq och Pingst har lett till intensiv debatt

Hbtq. Världen idags rapportering om kyrkorelaterade hbtq-forums slutna diskussion kring att förändra... tisdag 28/6 10:00

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Keramiker till vänster och vd:ar till höger på valsedeln

Politiker. Drygt hälften av alla 54 000 politiker som kandiderar i höstens val har uppgett något slags... tisdag 28/6 04:30

Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

OS-vinnaren Jonny Nilsson har avlidit

Dödsfall. Jonny Nilsson, OS-guldmedaljör i skridskor, har lämnat jordelivet. I en intervju med Världen idag... måndag 27/6 20:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier