Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Bachman tog farväl av Sverige

Omkring 500 personer samlades på söndagen i Folkets hus i Örnsköldsvik, Nya parken, för att hylla Israel och ta farväl av landets ambassadör i Sverige, Isaac Bachman. – Sverige är så nära paradiset man kan komma, sa den avgående ambassadören, som lämnar Sverige efter fem år.

Nyheter · Publicerad 07:01, 16 aug 2017

Svedjeholmskyrkan var en av flera kyrkor som bjudit in till evenemanget, som direktsändes i Kanal 10 i samarbete med Keren Kajemet, tidningen Inblick och vänskapsförbundet Sverige-Israel.

– Vi ville tacka ambassadören för hans gärning här i Sverige, och passa på att fira och lyfta fram att det i år är 50 år sedan Jerusalem blev Israels odelade huvudstad, säger Thomas Nordberg, pastor i Svedjeholmskyrkan.

I samband med festen gjordes en insamling av medel för att planera en skog som ska tillägnas ambassadören.

Dessutom uppträdde Sebastian Stakset, som under ett oplanerat tekniskt avbrott passade på att be Israel om förlåtelse för Sveriges räkning.

– Det kommer komma en tid då Sverige kommer att säga förlåt till Israel, och det kommer komma en tid då Sverige blir det Israel-vänligaste landet, sa han.

– Så från hela mitt hjärta och hela Sveriges hjärta: förlåt, Israel förlåt.

När ambassadör Isaac Bachman svarade på frågor av Inblicks chefredaktör Ruben Agnarsson, var han noga med att framhålla att mycket är bra i relationen mellan Sverige och Israel, som handel och akademiska kontakter. På många sätt, sa han, var det trygga och välordnade Sverige ett perfekt land, och "så nära paradiset man kan komma".

Problemet handlar, som han ser det, om hur man ser konflikten mellan israeler och palestinier.

– Min tid här i Sverige kan delas i tu: de första två och ett halvt åren med alliansregeringen, och resten av tiden med Socialdemokraterna, sa han.

– Med Alliansen hade vi en politik som inte var lika anti-israelisk som dagens, men som heller inte var så positiv. Men sedan kom det nya styret, och redan i det första talet förklarade man sin avsikt att erkänna Palestina.

Ändå, menade Isaac Bachman, var inte erkännandet av Palestina det som han upplevde som mest smärtsamt under sina år i Sverige.

– Det främsta problemet gällde anklagelserna om utomrättsliga avrättningar, och som utrikesministern kom med tre gånger.

Margot Wallströms uttalande om ”utomrättsliga avrättningar” i samband med palestinska kniv­attacker på israeler, rankades av Simon Wiesenthal-centret som en av de tio värsta anti-israeliska eller antisemitiska händelserna i världen 2016.

Bakgrunden var att utrikesministern ville låta utreda huruvida Israel använt sig av utomrättsligt dödande i samband med de våldsdåd och knivattacker som just drabbat landet.

– Ändå hörde jag aldrig någon svensk politiker beskriva det som skedde som "palestinsk terror". I stället framfördes anklagelser om utomrättsliga avrättningar, när Israel skyddade sina medborgare, sa Isaac Bachman.

Han gick så långt som att hävda att det i praktiken blivit "olagligt" att öppet ställa sig på Israels sida i konflikten i Sverige.

Att ambassadören mötte en mycket annorlunda stämning i Örnsköldsvik var något som han uttryckte stor tacksamhet för, även på sin sida på Facebook.

"Vilken underbar eftermiddag med de kristna kyrkorna i Örnsköldsvik i norra Sverige. Med vänner till Israel och mycket kärlek och stöd att njuta av och ta med hem", skrev han.

– Ambassadören har haft ett tufft jobb utifrån Sveriges hållning gentemot Israel, inte minst i medierna, säger Thomas Nordberg efter mötet.

– Just för att propagandan mot Israel är så stark förtjänar landet att lyftas fram, så att man får en balans. För oss som kyrka är det inte svårt: Vi ber och välsignar Israel och Jerusalem, samtidigt som vi ber för både judar och araber.

Låt inte USA-politik söndra Andens enhet

Ledare Den senaste tidens händelser i USA har skapat nya konfliktlinjer inom kristenheten. Även här i... torsdag 21/1 00:00

Fokus på klimat och corona väntas under Bidens styre

USA. Det så kallade murbygget mot Mexiko stoppas. USA återinträder i såväl Parisavtalet som... torsdag 21/1 08:00

Trumps avskedstal: Vi ber för nya regeringen

USA. Donald Trump har hållit sitt avskedstal som president för USA. Till mångas förvåning önskade Trump... torsdag 21/1 07:00

Expansionen av ditt hjärta och glädjen i din själ går tillbaka till vad du ser.

Ledarkrönika Jag har en gps i bilen, en sådan där som är integrerad i instrumentbrädan. Många av mina bilfärder... torsdag 21/1 00:00