På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Foto: Vahid Salemi

Ayatollan hyllar rop om död till Israel

Ayatolla Ali Khameini, Irans högsta religiösa och politiska ledare, hyllade i ett tal på lördagen folkmassans rop om "Död till USA" och "Död till Israel" och sa att han hoppades att gud skulle höra deras böner. I måndags beslutade FN om att lätta på sanktionerna mot Iran efter kärnenergiavtalet.

Nyheter · Publicerad 00:00, 21 jul 2015

Khameini betonade att avtalet mellan stormakterna och Iran inte skulle ändra någonting i landets relation till "det arroganta amerikanska styret". Den iranske ledaren uttryckte tacksamhet över folkets rop på död åt Israel och USA och kritiserades USA:s stöd till Israel som han kallade en sionistisk, barnamördande terroristregim.

"Vi vill inte ha krig, men om krig bryter ut så blir det aggressiva, grymma Amerika som förlorar", sa Khameini, som tidigare framfört konspirationsteorier om att det är USA som ligger bakom den islamistiska terrorsekten IS.

I måndags godkände FN:s säkerhetsråd de utlovade lättnaderna av sanktionerna gentemot Iran. Detta lovades Iran i utbyte mot bland annat utökad internationell kontroll av landets utveckling av kärnenergi.

Irans ambassadör till FN Gholamali Khoshroo sa efter beslutet i säkerhetsrådet att sanktionerna mot Iran var orättvisa och ett utslag av "Iranfobi".

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu uttryckte ny kritik och menade att FN hycklar eftersom Iran systematiskt brutit mot säkerhetsrådets tidigare resolutioner och vill se att Israel förintas.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Människovärde avgör inte kristen äktenskapssyn

Ledare Är meningsfull dialog möjlig? Nutidens aggressiva samtalsklimat kan få också en obotlig optimist... lördag 8/5 00:10

Vi måste vårda oegennyttan med varsamhet så att den lever kvar.

Gästkrönika Som svenskar är vi små droppar i ett hav av människor. Obetydligheten och maktlösheten inför... lördag 8/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier