Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Foto: Vahid Salemi

Ayatollan hyllar rop om död till Israel

Ayatolla Ali Khameini, Irans högsta religiösa och politiska ledare, hyllade i ett tal på lördagen folkmassans rop om "Död till USA" och "Död till Israel" och sa att han hoppades att gud skulle höra deras böner. I måndags beslutade FN om att lätta på sanktionerna mot Iran efter kärnenergiavtalet.

Nyheter · Publicerad 00:00, 21 jul 2015

Khameini betonade att avtalet mellan stormakterna och Iran inte skulle ändra någonting i landets relation till "det arroganta amerikanska styret". Den iranske ledaren uttryckte tacksamhet över folkets rop på död åt Israel och USA och kritiserades USA:s stöd till Israel som han kallade en sionistisk, barnamördande terroristregim.

"Vi vill inte ha krig, men om krig bryter ut så blir det aggressiva, grymma Amerika som förlorar", sa Khameini, som tidigare framfört konspirationsteorier om att det är USA som ligger bakom den islamistiska terrorsekten IS.

I måndags godkände FN:s säkerhetsråd de utlovade lättnaderna av sanktionerna gentemot Iran. Detta lovades Iran i utbyte mot bland annat utökad internationell kontroll av landets utveckling av kärnenergi.

Irans ambassadör till FN Gholamali Khoshroo sa efter beslutet i säkerhetsrådet att sanktionerna mot Iran var orättvisa och ett utslag av "Iranfobi".

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu uttryckte ny kritik och menade att FN hycklar eftersom Iran systematiskt brutit mot säkerhetsrådets tidigare resolutioner och vill se att Israel förintas.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Tusen poliser till räcker inte för att hindra ungdomsbrottslighet

Ledare En ny studie från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att unga som döms för rån eller våld mot... lördag 17/4 00:10

Att förlåta betyder inte att jag säger att det som hände var okej.

Ungkrönika Jag sitter och lyssnar på min vän på andra sidan träbordet. Hon beskriver hur hennes hjärta har... lördag 17/4 00:00

KD vill förebygga brott genom stärkta familjer

Politik. Ett förstatligande av sjukvården var första prioritet när Kristdemokraternas partiledare talade på... lördag 17/4 08:00

Israel allt populärare i Europa – men håller trenden?

Israelkommentar Den framgångsrika vaccinerings­kampanjen i Israel och de förbättrade relationerna till arab­världen...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier