Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Foto: Vahid Salemi

Ayatollan hyllar rop om död till Israel

Ayatolla Ali Khameini, Irans högsta religiösa och politiska ledare, hyllade i ett tal på lördagen folkmassans rop om "Död till USA" och "Död till Israel" och sa att han hoppades att gud skulle höra deras böner. I måndags beslutade FN om att lätta på sanktionerna mot Iran efter kärnenergiavtalet.

Nyheter · Publicerad 00:00, 21 jul 2015

Khameini betonade att avtalet mellan stormakterna och Iran inte skulle ändra någonting i landets relation till "det arroganta amerikanska styret". Den iranske ledaren uttryckte tacksamhet över folkets rop på död åt Israel och USA och kritiserades USA:s stöd till Israel som han kallade en sionistisk, barnamördande terroristregim.

"Vi vill inte ha krig, men om krig bryter ut så blir det aggressiva, grymma Amerika som förlorar", sa Khameini, som tidigare framfört konspirationsteorier om att det är USA som ligger bakom den islamistiska terrorsekten IS.

I måndags godkände FN:s säkerhetsråd de utlovade lättnaderna av sanktionerna gentemot Iran. Detta lovades Iran i utbyte mot bland annat utökad internationell kontroll av landets utveckling av kärnenergi.

Irans ambassadör till FN Gholamali Khoshroo sa efter beslutet i säkerhetsrådet att sanktionerna mot Iran var orättvisa och ett utslag av "Iranfobi".

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu uttryckte ny kritik och menade att FN hycklar eftersom Iran systematiskt brutit mot säkerhetsrådets tidigare resolutioner och vill se att Israel förintas.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

KD:s fall från tydlighet till förvirring

Ledare Väljarnas val av parti avgörs främst av två faktorer: Antingen uppskattar man partiets ideologi och politiska förslag, eller också har man förtroende...

En riskfylld årstid för människans bästa vän

En halväten kryddig korv, giftiga alger och varma bilar. Sommaren är härlig, men kan också bli farlig för våra fyrfota vänner. Det här ska du som...