Detta är slutsatsen, när allt blivit hört: Frukta Gud och håll hans bud, det gäller alla människor.
Predikaren 12:13

Världen idag

Foto: Vahid Salemi

Ayatollan hyllar rop om död till Israel

Ayatolla Ali Khameini, Irans högsta religiösa och politiska ledare, hyllade i ett tal på lördagen folkmassans rop om "Död till USA" och "Död till Israel" och sa att han hoppades att gud skulle höra deras böner. I måndags beslutade FN om att lätta på sanktionerna mot Iran efter kärnenergiavtalet.

Nyheter · Publicerad 00:00, 21 jul 2015

Khameini betonade att avtalet mellan stormakterna och Iran inte skulle ändra någonting i landets relation till "det arroganta amerikanska styret". Den iranske ledaren uttryckte tacksamhet över folkets rop på död åt Israel och USA och kritiserades USA:s stöd till Israel som han kallade en sionistisk, barnamördande terroristregim.

"Vi vill inte ha krig, men om krig bryter ut så blir det aggressiva, grymma Amerika som förlorar", sa Khameini, som tidigare framfört konspirationsteorier om att det är USA som ligger bakom den islamistiska terrorsekten IS.

I måndags godkände FN:s säkerhetsråd de utlovade lättnaderna av sanktionerna gentemot Iran. Detta lovades Iran i utbyte mot bland annat utökad internationell kontroll av landets utveckling av kärnenergi.

Irans ambassadör till FN Gholamali Khoshroo sa efter beslutet i säkerhetsrådet att sanktionerna mot Iran var orättvisa och ett utslag av "Iranfobi".

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu uttryckte ny kritik och menade att FN hycklar eftersom Iran systematiskt brutit mot säkerhetsrådets tidigare resolutioner och vill se att Israel förintas.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Danska S tappar stöd – och kritiseras för slopad bönedag

Danmark. Den danska regeringen har mött stor kritik från framför allt fackrörelsen för ett beslut om att... torsdag 2/2 20:00

Hbtq och medlemskap blir en nyckelfråga för svenska frikyrkor

Ledare Vi står inför ett viktigt och kanske även avgörande år för våra stora kristna samfund. Det gäller... torsdag 2/2 00:10

Tidigare våldtäktsman bytte kön – sattes i kvinnofängelse

Skottland. Det stormar kring Skottlands försteminister Nicola Sturgeon vars nationalistparti driver på för en... torsdag 2/2 17:00

Visst är en tvåstatslösning möjlig – om vissa kriterier uppfylls …

Israelkommentar ”En tvåstatslösning skulle lösa konflikten mellan Israel och palestinier, för om det fanns två... torsdag 2/2 00:00