Washington

Avtal signerat – USA ska få tillgång till 17 militärbaser i Sverige

Försvarsminister Pål Jonson (M) och USA:s försvarsminister Lloyd Austin har nu skrivit på ett avtal om fördjupat försvarssamarbete som ger USA tillgång baser och lagring av försvarsmateriel i Sverige.

Sverige och USA har skrivit på ett avtal om fördjupat försvarssamarbete. Avtalet ger den amerikanska militären rätt och möjlighet att använda totalt 17 svenska baser, anläggningar eller övningsområden över hela Sverige. Avtalet har brett stöd i riksdagen, men väcker också kritik. 

Publicerad Uppdaterad

Avtalet skrevs under av Jonson och USA:s försvarsminister Lloyd Austin vid en ceremoni i försvarshögkvarteret Pentagon i Washington i USA på tisdagskvällen.

– Vi har redan haft ett nära och bra samarbete med USA. Med det här kommer det att bli ännu starkare, säger försvarsminister Pål Jonson (M) till TT i telefon från Washington och talar om en historisk dag.

Grunden för USA:s försvarssamarbete i den del av världen där Sverige ligger är Nato. Men ett avtal likt det Sverige nu har skrivit på ger USA möjlighet att agera snabbare, utan att behöva vänta in beslut i Nato om att Nato som allians ska agera.

Försvarsministern hänvisar till att Norge redan har ett sådant avtal och att Danmark och Finland är på väg att som Sverige få till stånd sådana avtal. Även de baltiska länderna, Polen, Tjeckien och Ungern har avtal med USA.

Norge skrev under sitt avtal förra året. I det nämns totalt fyra baser/anläggningar som USA får tillgång till. I det svenska avtalet är det 17, från Kiruna, Boden och Luleå i norr till Ronneby och Revingehed i söder.

– Det är befintliga militära garnisoner eller platser, det handlar inte om att etablera några nya amerikanska baser och det kan handla om ett avgränsat område, säger Pål Jonson.

Regementet i Boden är en av anläggningarna som USA nu kommer få tillgång till.

Han säger att den svenska försvarsmakten och den amerikanska har haft en dialog och kommit överens om lämpliga platser som kan skapa lämpliga förutsättningar för mark- sjö- eller luftstridsförband.

– Det finns en militär logik som understödjer valet av platser.

Om skillnaden mellan amerikansk tillgång i Norge och Sverige säger Jonson att Sverige är ett stort och avlångt land.

– Då kan det finnas skäl att kunna ha fler platser än vad Norge har. Det är inte alls säkert att alla 17 kommer att tas i anspråk, men det finns en handlingsfrihet.

För att gälla måste avtalet godkännas av riksdagen, med tre fjärdedelars majoritet. 

Det har, före avtalets signering, funnits ett brett politiskt stöd i riksdagen, men Vänsterpartiet har varit kritiskt. 

I Morgonstudion i SVT på onsdagen debatterades avtalet. 

– Jag tycker att det är ett väldigt bra avtal. Sverige har ju varit beroende av militär hjälp från väst, speciellt från USA, ända från andra världskrigets slut [...] det här gör Sverige till ett säkrare land, säger Expressens politiska redaktör Patrik Kronqvist och påpekar att tycker att det är bra att det hela sker öppet, och inte i lönndom. 

S-skribenten Göran Greider är desto mer kritisk. På X har han skrivit: ”Lugnt och stilla invaderar nu USA Sverige”. 

I Morgonstudion uttrycker han sig lite mer diplomatiskt. 

– Jag är mest förvånad över att det här har skett utan någon som helst debatt, säger han och menar att det var samma sak när det gällde Natoansökan. 

Medan Kronqvist anser att Sverige blir säkrare med avtalet anser Greider att risken för att Sverige dras in i konflikter ökar. 

– Den nationella självständigheten urgröps. [...] Det sista av det vi kallar alliansfrihet försvinner, säger Greider.

Regeringen kommer att lägga en proposition till riksdagen med avtalet och Pål Jonson bedömer att avtalet ska kunna träda i kraft inom ett år.

Anläggningar USA får tillgång till

Berga: regementsområde och övningsområde

Boden: regementsområde och övningsområde

Halmstad: regementsområde och flottiljområde

Härnösand: övningsområde och hamn

Kiruna: militärläger och övningsområde

Kristinehamn: regementsområde och övningsområde

Kvarn: militärläger och övningsområde

Luleå: flottiljområde

Ravlunda: militärläger och övningsområde

Revingehed: regementsområde

Ronneby: flottiljområde

Såtenäs: flottiljområde

Uppsala: flottiljområde

Vidsel: flygplats och test-och evalueringsområde

Visby: regementsområde och övningsområde

Älvdalen: militärläger och övningsområde

Östersund: militärläger och övningsområden

Källa: Regeringen

Powered by Labrador CMS