Därför säger Herren Gud så: Se, jag har lagt en grundsten i Sion, en beprövad sten, en dyrbar hörnsten, en fast grundval. Den som tror på den behöver inte fly.
Jesaja 28:16

Världen idag

Avtal: Bhutan och Israel knyter band

Israel har etablerat diplomatiska förbindelser med det lilla kungariket Bhutan i östra Himalaya, upplyser det israeliska utrikesdepartementet.

– Erkännandet av Israel sprider sig, säger Israels utrikesminister Gabi Ashkenazi i ett uttalande.

Nyheter · Publicerad 16:50, 16 dec 2020

Sedan i somras har Israel normaliserat relationerna till Förenade arabemiraten, Bahrain och Sudan. I torsdags kungjorde USA att Israel har normaliserat relationen till ett fjärde arabiskt land: Marocko.

Israels hittills saknade relation med Bhutan har inte haft något att göra med konflikterna i Mellanöstern, utan beror uteslutande på Bhutans isolationistiska politik.

Det buddistiska bergslandet har under flera decennier satsat allt på att bevara kulturen opåverkad av utländskt inflytande. Landet har endast diplomatisk kontakt med runt 50 länder, och har bara ambassader i sju av dessa.

Turister fick begränsad tillgång till Bhutan först 1970, medan internet blev lagligt 1999.

Avtalet mellan Israel och Bhutan signerades hemma hos Ron Malka, som är Israels ambassadör i Indien. Han säger till The Jerusalem Post att Bhutan de senaste åren har orienterat sig i riktning mot Israel.

– De har länge varit imponerade över vad vi lyckas med och de har velat upprätta förbindelser med oss. Vi ger dem råd på områden som är viktiga för dem, inklusive vattenförvaltning, jordbruk, teknologi, utbildning och professionell träning, säger ambassadören.

– Erkännandet av Israel sprider sig. Upprättandet av förbindelser med kungariket Bhutan kommer att markera en ny fas i Israels allt djupare förbindelser i Asien, säger Israels utrikesminister Gabi Ashkenazi i ett uttalande.

Det är fortfarande oklart om Israel kommer att upprätta en ambassad i den bhutanska huvudstaden Thimphu. En möjlig lösning är att relationen till Bhutan administreras av den israeliska ambassaden i New Delhi, Indien.

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10

Franklin Graham i nytt tal: Be inte om ursäkt för evangeliet

Bibeltro. Vid ett tal i Florida varnade evangelisten Franklin Graham för att en storm mot kristna är på väg,... fredag 2/6 10:00

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10