Herrens ögon är vända till de rättfärdiga och hans öron till deras rop.
Psaltaren 34:16

Världen idag

Avslöjande: Regimen i Kina styrde coronarapportering

Hemliga dokument från Kinas nationella myndighet för internetinformation visar en massiv påverkanskampanj under coronapandemin, rapporterar New York Times. Bland annat uppges regimen ha styrt samtalet i sociala medier med hjälp av avlönade kommentatorer.

”Skrämmande läsning”, kommenterar den svenske riksdagsledamoten Lars Adaktusson.

Nyheter · Publicerad 16:07, 22 dec 2020

I en artikel som publicerades den 19 december av New York Times och den amerikanska ideella journalistiska organisationen Propublica avslöjas hur den kinesiska myndigheten för informationskontroll på nätet, Nationella internetinformationsbyrån, har arbetat under coronapandemin.

I rapporteringen framgår det att censur startade redan årets första vecka, och att den senare även kombinerats med stora insatser för att styra det offentliga samtalet på kinesiska sociala medier.

Det första påbud ska ha gått ut i början av januari 2020 och beordrat nyhetssajter att bara använda sig av material som publicerats av myndigheterna samt förbjudit dem att dra några paralleller till sars-epidemin 2002.

Ett möte mellan Kinas president Xi Jinping och myndighetsföreträdare i början av februari ska sedan ha lett till hårdare styrning av digitala medier. Enligt ett direktiv i Zheijiang-provinsen skulle Nationella internetinformationsbyrån inte bara kontrollera meddelanden inom Kina, utan även aktivt försöka påverka den internationella opinionen.

Utöver riktlinjer till nyhetssajter om att minimera negativ klang i epideminyheterna och i stället betona positiva insatser från sjukvårdspersonal i Wuhan och medlemmar i kommunistpartiet, så ska också myndighetens avlönade arbetare fått i uppdrag att övervaka och styra det epidemirelaterade samtalet på kinesiska sociala medier.

Forskare ska ha uppskattat att hundratusentals människor i Kina arbetar deltid med att posta kommentarer och dela innehåll, på uppdrag av myndigheterna. Enligt forskaren Xiao Qiang, vid University of California i Berkeley, handlar det om ett system som är välkoordinerat och som handlar om betydligt mer än att ta bort saker.

– De har också en kraftfull apparat för att skapa en berättelse och rikta den mot vilket mål som helst i jättelik skala. Inget annat land har det, säger han.

Avslöjandet bygger på hemliga dokument från den kinesiska myndigheten som hackernätverket ”C.C.P. Unmasked” kommit över och sedan delat med de amerikanska nyhetsmedierna. Dokumenten uppges innehålla tusentals direktiv.

Dessutom uppges dokumenten innehålla filer och programkod från det kinesiska dataföretaget Urun Big Data Services, som gör programvara som används av lokalstyren för att övervaka diskussion på internet och administrera statsanställda internetkommentatorer.

Den svenska riksdagsledamoten Lars Adaktusson (KD) beskriver på Twitter rapporten som ”Skrämmande läsning om kommunistregimens censur av Coronarapporteringen”.

De har också en kraftfull apparat för att skapa en berättelse och rikta den mot vilket mål som helst i jättelik skala. Inget annat land har det.

Jerusalem ska spela på Hönö med låtar från nya albumet

Hönö. För första gången på över två år och efter sångarens tuffa sjukdomsperiod förra året, ska det... torsdag 8/6 20:00

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Rekommenderat Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10

Tv-predikanten Pat Robertson har avlidit

Dödsfall. Den välkände amerikanske predikanten Pat Robertson har avlidit. Robertson var inte minst känd för... torsdag 8/6 16:30

Trump utmanas av sin tidigare parhäst

Ledare På onsdagen kom det väntade beskedet från tidigare vicepresidenten Mike Pence att han önskar bli... fredag 9/6 00:00