Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Avslöjande: Regimen i Kina styrde coronarapportering

Hemliga dokument från Kinas nationella myndighet för internetinformation visar en massiv påverkanskampanj under coronapandemin, rapporterar New York Times. Bland annat uppges regimen ha styrt samtalet i sociala medier med hjälp av avlönade kommentatorer.

”Skrämmande läsning”, kommenterar den svenske riksdagsledamoten Lars Adaktusson.

Nyheter · Publicerad 16:07, 22 dec 2020

I en artikel som publicerades den 19 december av New York Times och den amerikanska ideella journalistiska organisationen Propublica avslöjas hur den kinesiska myndigheten för informationskontroll på nätet, Nationella internetinformationsbyrån, har arbetat under coronapandemin.

I rapporteringen framgår det att censur startade redan årets första vecka, och att den senare även kombinerats med stora insatser för att styra det offentliga samtalet på kinesiska sociala medier.

Det första påbud ska ha gått ut i början av januari 2020 och beordrat nyhetssajter att bara använda sig av material som publicerats av myndigheterna samt förbjudit dem att dra några paralleller till sars-epidemin 2002.

Ett möte mellan Kinas president Xi Jinping och myndighetsföreträdare i början av februari ska sedan ha lett till hårdare styrning av digitala medier. Enligt ett direktiv i Zheijiang-provinsen skulle Nationella internetinformationsbyrån inte bara kontrollera meddelanden inom Kina, utan även aktivt försöka påverka den internationella opinionen.

Utöver riktlinjer till nyhetssajter om att minimera negativ klang i epideminyheterna och i stället betona positiva insatser från sjukvårdspersonal i Wuhan och medlemmar i kommunistpartiet, så ska också myndighetens avlönade arbetare fått i uppdrag att övervaka och styra det epidemirelaterade samtalet på kinesiska sociala medier.

Forskare ska ha uppskattat att hundratusentals människor i Kina arbetar deltid med att posta kommentarer och dela innehåll, på uppdrag av myndigheterna. Enligt forskaren Xiao Qiang, vid University of California i Berkeley, handlar det om ett system som är välkoordinerat och som handlar om betydligt mer än att ta bort saker.

– De har också en kraftfull apparat för att skapa en berättelse och rikta den mot vilket mål som helst i jättelik skala. Inget annat land har det, säger han.

Avslöjandet bygger på hemliga dokument från den kinesiska myndigheten som hackernätverket ”C.C.P. Unmasked” kommit över och sedan delat med de amerikanska nyhetsmedierna. Dokumenten uppges innehålla tusentals direktiv.

Dessutom uppges dokumenten innehålla filer och programkod från det kinesiska dataföretaget Urun Big Data Services, som gör programvara som används av lokalstyren för att övervaka diskussion på internet och administrera statsanställda internetkommentatorer.

Den svenska riksdagsledamoten Lars Adaktusson (KD) beskriver på Twitter rapporten som ”Skrämmande läsning om kommunistregimens censur av Coronarapporteringen”.

De har också en kraftfull apparat för att skapa en berättelse och rikta den mot vilket mål som helst i jättelik skala. Inget annat land har det.

Tålamod och Andens verk lyftes under Pingst Pastor

Pingst Pastor. I veckan möttes flera hundra svenska pingstpastorer för en digital nätverksträff. Daniel Alm,... lördag 16/1 16:00

Ravi Zacharias tros ha begått sexuella övergrepp

Avslöjande. Den kände och uppskattade apologeten Ravi Zacharias som avled förra året har anklagats för sexuella... lördag 16/1 11:00

Joggande judinna mördad – ett offer för tystnadskultur

Israelkommentar Den 20 december 2020 är israeliska sexbarnsmamman Esther Horgan ute på sin vanliga joggingrunda.... torsdag 14/1 00:00