Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

När jordbruksföretag utvidgar sina marker kan elefanternas möjligheter att röra sig fritt förhindras. Bilden är från nationalparken Amboseli i södra Kenya. Foto: Ben Curtis/AP/TT

Avokadotrend i västvärlden hotar Kenyas elefanter

Suget efter avokado är stort och Kenya har blivit en av Afrikas största exportörer av det gröna guldet. Men kritiker varnar för att det ökande intresset hotarelefanter– som har hamnat i centrum för en markkonflikt.

Nyheter · Publicerad 10:00, 12 apr 2021

Giraffer, lejon och omkring 2 000 elefanter som strövar fritt med Afrikas högsta berg Kilimanjaro som majestätiskt kuliss i bakgrunden. Det har länge lockat mängder av turister från hela världen till nationalparken Amboseli vid Kenyas gräns till Tanzania.

Men det är inte bara omvärldens intresse för vilda djur som ger klirr i kassan. Landet är en av den afrikanska kontinentens största exportörer av avokado och nu har Amboseli hamnat i centrum för ett dilemma i Kenya: elefanter eller avokado?

En konflikt har brutit ut om marken nära nationalparken. I området planerar nämligen ett jordbruksföretag nya avokadoodlingar som skulle omfatta omkring 70 hektar, skriver nyhetsbyrån AFP.

Kritiker menar att gården och dess elektriska staket skulle hindra elefanterna att röra sig fritt genom en viltkorridor mellan Amboseli och andra nationalparker i närheten, där de förökar sig och letar vatten och bete. Dessutom varnar de för att ekosystemet hotas om fler jordbruksföretag lockas till området och i slutändan en minskad attraktionskraft för Amboseli som turistmål.

– Föreställ dig att Amboseliselefanter dör av svält för att människor i Europa ska kunna äta avokado, säger Paula Kahumbu som leder kampanjorganisationen Wildlife Direct till nyhetsbyrån AFP.

Anhängare till odlingsprojektet hävdar dock att utvecklingen inte alls hotar de vilda djuren i området och att verksamheten därtill skulle innebära många nya och välbehövliga jobb. En utredning pågår och en miljödomstol ska ta ställning i frågan.

I väntan på beslut pågår fortgår dock byggarbetet på gården och chefen Jeremiah Shuaka Saalash framhåller att många som har jobbat med turism i området och som blivit arbetslösa på grund av pandemin nu har anställts hos honom i stället.

– Jag kämpar för att vi ska kunna samexistera med vilda djur och för att vi ska ha ännu en inkomstkälla, säger han till AFP.

Förhållandena för att odla avokado är idealiska i Kenya. Under året som löpte fram till oktober 2020 ökade exportintäkterna från frukten med 33 procent till till 14 miljarder kenyanska shilling (omkring en miljard kronor), enligt officiella siffror.

Men även om tillväxten är imponerande kan den inte mäta sig med intäkterna från turismen, som drog in motsvarande omkring 13,5 miljarder kronor i Kenya 2019.

Föreställ dig att Amboseliselefanter dör av svält för att människor i Europa ska kunna äta avokado.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00