Ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria.
Johannesevangeliet 8:32

Världen idag

Avgående S-profilen tog kamp mot extremism

Att Ann-Sofie Hermansson (S) tagit tydlig ställning mot extremism kan ha spelat in då hon röstades bort i söndags. Det menar hon själv och får medhåll av terrorexperten Magnus Ranstorp. ”Handlar om att (S) inte vill lyfta frågor om hedersförtryck/islamism för man förlorar röster”, skriver han.

Nyheter · Publicerad 16:50, 4 mar 2019

Våren 2018 var Ann-Sofie Hermansson en av dem som stoppade Göteborgs stads visning av filmen ”Burka Songs 2.0”, som kritiserades för att ge en ensidigt positiv bild av att bära heltäckande slöja.

Sommaren därefter skrev Hermansson, tillsammans med före detta riksdagsledamoten Nalin Pekgul (S), en debattartikel där hon gick till hårt angrepp mot extremism.

”Ytterkantsvänstern, inklusive delar av Vänsterpartiet och Miljöpartiet, vill sätta allt ljus på nazism och rasism. Detta för att slippa kritisk granskning av den islamistiska extremism och de vänsterautonoma grupper som man har band till och uppfattar som ett politiskt stöd”, skrev Hermansson och Pekgul.

De menade att det är dags att ”sluta relativisera” och i stället ”ta avstånd från alla former av extremism”. De menade vidare att en ”lång rad åtgärder” skulle behöva vidtas för att komma till rätta med extremismen.

Att Ann-Sofie Hermansson tagit tydlig ställning mot islamism och hedersförtryck kan vara en orsak till att hon nu avsatts från sin roll som gruppchef för S i kommunstyrelsen i Göteborg.

”Det finns meningsskiljaktigheter mellan mig och delar av distriktsstyrelsen kring hur mycket man ska jobba med problemen kring hedersförtryck och extremism. Denna konfliktlinje har sedan minst ett halvår tillbaka varit en del av dynamiken, men jag vet inte hur stor inverkan den haft under de senaste veckorna”, skriver hon på sin blogg.

Hon skriver vidare att en grupp S-ledamöter ”har varit mycket angelägen om att jag ska agera betydligt mindre aktivt – och till och med gå över till att bli nästintill passiv – i frågorna”.

Samma grupp har, enligt Hermansson, avstått från att ge henne offentligt stöd i frågorna.

”Jag har /…/ uppfattats som nästan ensam i partiet i mina ställningstaganden mot hedersförtryck och extremism”, skriver hon.

Ann-Sofie Hermanssons resonemang stöds av terrorforskaren Magnus Ranstorp.

”Tydligt att [Ann-Sofie Hermansson] är en av få [socialdemokrater] som står kraftfullt upp mot islamism och hedersförtryck. Nu vill ordförande Anna Johansson (S) lyfta bort en obekväm röst. Handlar om att (S) INTE vill lyfta frågor om hedersförtryck/islamism för man förlorar röster”, skrev han i en tweet den 11 februari.

Flera debattörer är kritiska till att Ann-Sofie Hermansson tvingades bort.  

”Nu när [Ann-Sofie Hermansson] tvingas bort som ledare för S i Göteborg skickas olycklig signal att Sveriges största parti inte tar extremism och hedersvåld på allvar”, skriver GP:s ledarskribent Jenny Sonesson i en tweet.

Andra debattörer har en helt annan syn.

”Många tar bara chansen att sprida sina vanliga konspirationsteorier om att islamister är på väg att ta över Sverige”, skriver Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg angående de röster som menar att Hermanssons avgång hade med hennes kamp mot extremism att göra.

Även Anna Johansson är starkt kritisk till resonemanget. Till Världen idag säger hon att avgångskraven på Ann-Sofie Hermansson inte har något med hennes engagemang mot extremism att göra.

– Jag har svårt att se något annat skäl än att man vill dra uppmärksamheten ifrån det som konflikten egentligen handlat om och väcka sympati. Jag finner detta djupt problematiskt, säger hon.

I en debattartikel i Göteborgs-Posten utvecklar hon sitt resonemang.

”För Socialdemokraterna i Göteborg är alla former av förtryck och extremism oacceptabla. Att påstå något annat är ohederligt”, skriver hon.

Ny teknik bäddar för antikristligt system

Ledare På SVT Play kan man titta på en dokumentär vid namn ”Det kinesiska experimentet”. Den ger en skrämmande inblick i det enorma system för...

Utan den närvaron skulle mycket av vårt samhälle falla samman.

Ledarkrönika Om jag ska skriva några rader om hur jag i början av januari vände stegen upp mot Clarion Sign i Stockholm, till pingströrelsens årliga nationella...

Utstött – men pånyttfödd

Missionsglimten Jag är helt omtumlad av mötet med Alamak! Hon är strax över tjugo år och bor i ett av Asiens tuffaste länder. I dag står hon utanför sin...
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Utstött – men pånyttfödd

Missionsglimten Jag är helt omtumlad av mötet med Alamak! Hon är strax över tjugo år och bor i ett av Asiens tuffaste länder. I dag står hon utanför sin...