Jesus såg på dem och sade: ”För människor är det omöjligt, men inte för Gud. För Gud är allting möjligt.”
Markus 10:27

Världen idag

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu Foto: Ariel Schalit / AP Photo / TT

Även Israel hoppar av global migrationspakt

Både Israel och Australien förklarar nu att de inte tänker underteckna det internationella avtalet om migration i Marocko i december. De är oroliga för att skrivelsen, trots att den inte är juridiskt bindande, ska tvinga dem att luckra upp sin migrationspolitik.

Nyheter · Publicerad 09:50, 22 nov 2018

Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration (globalt avtal för säker, ordnad och reguljär migration) har förhandlats fram av FN:s medlemsstater, som ett ramverk för all slags migration. De länder som undertecknar dokumentet åtar sig bland annat att stävja människosmuggling, stötta länder som tar emot många flyktingar, och att överlag se migration som något positivt.

Men alltfler länder, med USA i spetsen, har redan dragit sig ur ramverket, som de ser som ett hot mot sin suveränitet.

När Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i tisdags förklarade att landet inte tänker underteckna avtalet, motiverade han det just så.

– Vi har ett ansvar för att skydda våra gränser för illegala migranter. Det är vad vi gjort och det kommer vi att fortsätta med, sade han i ett pressmeddelande.

Dagen efter, på onsdagen, kom ett liknande uttalande från Australiens premiärminister Scott Morrison. Han hänvisade till risken för att pakten skulle användas för att "undergräva Australiens starka gränsskydd".

– Avtalet misslyckas med att på ett adekvat sätt skilja mellan människor som tar sig in i Australien illegalt och de som kommer till Australien på det rätta sättet, i synnerhet vad gäller tillgången till välfärd och andra förmåner, sade Scott Morrison.

– Det rimmar inte med den australiska regeringens starka och ordnade migrationsprogram.

Australien har kritiserats internationellt för att man placerar människor som försökt ta sig in i landet illegalt på förvarsanläggningar på öarna Nauru och Manus, där en del tillbringat flera år, skriver CNN.

Arbetet med migrationsram­ver­ket påbörjades i september 2016, efter de omfattande flyktingströmmarna från Syrien till Europa året innan.

Samtliga 193 FN-länder antog då en deklaration som sade att inget land på egen hand klarar av att hantera migration, och där de beslöt sig för att utarbeta en överenskommelse om migration.

Sedan dess har först USA, och sedan Ungern, Österrike, Tjeckien och Bulgarien förklarat att de inte tänker underteckna ramverket.

Vi har ett ansvar för att skydda våra gränser för illegala migranter. Det är vad vi gjort och det kommer vi att fortsätta med

Åklagare: Koranbränning inte hets mot folkgrupp

Brott. Den högerextreme politikern Rasmus Paludan polisanmäldes efter att ha bränt en koran utanför... måndag 27/3 21:00

Positivt om Israels regering lyssnar in legitim kritik

Ledare De senaste veckorna har omfattande demonstrationer hållits i Israel mot den nya... tisdag 28/3 00:10

Det är normalt att ropa ut i nöd

Bönekrönika ”Under sin tid här i köttet ropade han högt under tårar när han bad och vädjade till den som kunde... tisdag 28/3 00:00